Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ

 Έχω γράψει επανειλημμένως για την αναγκαιότητα της δημιουργίας δημοτικού λιμενικού ταμείου στην Κίσαμο, μάλιστα τις περισσότερες φορές αρνητές της ιδέας αυτής ήταν πάντα ντόπιοι που προσπαθούσαν να εξηγήσουν τα αδιανόητα... δεν πληρούμε τους όρους, δεν θα βγαίνει οικονομικά, δεν έχουμε ικανούς ανθρώπους κλπ... Δεν θα κάτσω τώρα να εξηγήσω αν ένα τέτοιο λιμάνι βγαίνει ή δεν βγαίνει...αλλά βλέπω την διαμάχη που έχει προκύψει ανάμεσα στον δήμαρχο Αποκορώνου κ. Κουκιανάκη και στον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Νομού Χανίων κ. Βιριράκη, στην ιδέα του δημάρχου να πει οτι θέλει ΔΛΤ στον Αποκόρωνα ..και παίρνω και εγώ ανάποδες.
 Ο Αποκόρωνας δίχως ένα λιμάνι, με ανύπαρκτες λιμενικές εγκαταστάσεις, ζητά και καλά κάνει τα αυτονόητα...μάλιστα η απάντηση του Δημάρχου πρέπει να την πάρουμε εμείς, οι έχοντες λιμάνι, οι έχοντες ψαρολίμανα και αλιευτικά καταφύγια, αυτοί που σχεδιάζουν την επόμενη μαρίνα (ίσως και δυο) στα Χανιά, αυτοί που θα (μας) φτιάξουν υδατοδρόμιο, αυτοί που κρατάνε τον θαλάσσιο τουρισμό στην Κρήτη, και να την κάνουμε εικόνα..
- "Ας μας επιτρέψει να καθορίζουμε εμείς τα του οίκου μας" ήταν η απάντηση του Χαράλαμπου, στον πρόεδρο του ΛΤΝ Χανίων.
Το να ζητάς δεν ειναι κακό, το να μην θέλεις να ζητήσεις αυτά που σου ανήκουν ειναι το πρόβλημα ....
 Δεν ξέρω ποιος έχει δίκιο κι αν ο Αποκόρωνας μπορεί να κάνει Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, αλλά τι περιμέναμε ... θα έβγαινε ο δήμαρχος και να έλεγε ..δεν θα κάνω, δεν μπορώ, δεν προσπαθώ αφού ειναι μάταιο; Όχι φυσικά κάνει αυτό που η λογική του λέει, αυτό που ειναι καλό για τον τόπο του, άσχετο αν σκοντάψει γραφειοκρατικά ή πολιτικά.
 Τουναντίον εμείς με το δεύτερο λιμάνι στο Νομό με το πρώτο σε ημερήσια κίνηση όχι λιμενικό ταμείο δεν είμαστε ικανοί να κάνουμε (ούτε να το ζητήσουμε) αλλά ούτε ένα μπουκαλάκι νερό δεν μπορούμε να προσφέρουμε στους χιλιάδες επισκέπτες του, αφού τα πάντα εκεί έχουν θρουλλήσει.
 Γραφειοκρατία, αδιαφορία και κανένας έλεγχος, αφού υπεύθυνος δεν υπάρχει που να μένει εδώ, ώστε να βλέπει το πρόβλημα και να το λύνει. Ο φάρος στην βόρεια προβλήτα κλείνει 6μηνο που έχει καταρρεύσει, οι χωμάτινες επιφάνειες του λιμανιού μας δείχνουν την αδιαφορία, οι ξέρες δίπλα στα ημερόπλοια την κατάντια μας. Όλοι αναρωτιούνται μας ειναι λιμάνι αυτό;
 Φυσικά δεν έχω τίποτα με τον πρόεδρο του ΛΤΝ Χανίων κ. Βιριράκη, ίσα-ίσα μάλλον του χρωστάμε, αφού ειναι ο μοναδικός που τα τελευταία χρόνια κοίταξε δυτικά... ο μοναδικός τα τελευταία 25 χρόνια. Βέβαια και αυτός κάνει οτι μπορεί αφού και το δικό του αντικείμενο δεν ειναι μόνο το Καβονήσι αλλά όλα τα λιμάνια και λιμανάκια του Νομού πλην του Δήμου Χανίων.
Βέβαια το ερώτημα υπάρχει....
- Μπορούμε εμείς να φτιάξουμε δημοτικό Λιμενικό Ταμείο;
Απάντηση δεν θα πάρουμε όπως την θέλουμε και αυτό ειναι λογικό.... αφού δεν ειναι το μοναδικό που μας λείπει απο την περιοχή μας υπάρχουν πολύ σπουδαιότερα που τα στερούμαστε ακόμα.... αλλά για το ιμπρέτι μια προσπάθεια θα έπρεπε να την είχαμε κάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: