Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ 2021 ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ

 Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες, 
Ένα νέο έτος ανατέλλει και όλος ο κόσμος εύχεται και ελπίζει αυτό το έτος να είναι απαρχή θετικών ειδήσεων και εξελίξεων, κυρίως στο θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού που έχει επηρεάσει τον πλανήτη ολόκληρο, κοστίζοντας τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους και καθηλώνοντας την οικονομική και κοινωνική ζωή σχεδόν επί ένα χρόνο. Καταστάσεις πρωτόγνωρες όχι μόνο για τις σημερινές γενιές, αλλά και για τις παλαιότερες, που μας συγκλονίζουν όλους. 
Μέσα στο 2020 γίναμε όλοι μάρτυρες της πλήρους αποδόμησης της κοινωνίας και οικονομίας, αλλά και της τεράστιας προσπάθειας των γιατρών και των νοσηλευτών για να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας. Και στο τέλος του δύσκολου αυτού έτους, μια αχτίδα ελπίδας ανατέλλει με την έναρξη των εμβολιασμών, αποδεικνύοντας όχι μόνο την αξιοσύνη των επιστημόνων σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η ανθρώπινη σκέψη όταν – απαλλαγμένη από προκαταλήψεις, μεμψιμοιρίες και σύνορα – καλείται να υπηρετήσει την ίδια τη ζωή. Όλους αυτούς, ευχαριστούμε και ευγνωμονούμε από καρδιάς. Ενσάρκωσαν απόλυτα το λόγο του Αποστόλου Παύλου «Τις ασθενεί, και ουκ ασθενώ; Τις σκανδαλίζεται και ουκ εγώ πυρούμαι;». Κάνοντας το σωτήριο εμβόλιο, θα μετατρέψουμε τις θεωρητικές μας ευχαριστίες σε ουσιαστική ευγνωμοσύνη για τις χιλιάδες των επιστημόνων που παγκοσμίως σήκωσαν και σηκώνουν στην πλάτη τους αυτή την πανδημία. 
Τα νησιά μας, Κύθηρα και Αντικύθηρα, κλήθηκαν και αυτά να προσαρμοστούν στις πρωτοφανείς αυτές περιστάσεις. Όλες οι Αρχές που εμπλέκονται στην πολιτική προστασία (ΥΠΕΣ, ΓΓΠΠ, Περιφέρεια, Δήμος, Νοσοκομείο, Αστυνομία, Λιμενικό, Πυροσβεστική, Ένοπλες Δυνάμεις κ.λπ.) υπερέβαλαν εαυτούς – και συνεχίζουν να το κάνουν – προκειμένου να προστατεύσουν τη ζωή και την υγεία των δημοτών μας. Τους ευχαριστώ όλους. 
Πριν λίγες ημέρες ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός του Δήμου μας για το έτος 2021, που περιλαμβάνει πολύ σημαντικά έργα με εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις πάνω από 31,5 εκατομμύρια Ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό που έχει εισρεύσει ποτέ στο νησί μας για έργα τις τελευταίες δεκαετίες. Μέσα από τα έργα αυτά, λύνουμε προβλήματα πολλών δεκαετιών, ετοιμάζουμε μελέτες για νέα μεγάλα έργα, δίνουμε έμφαση στην καθημερινότητα, ενισχύουμε τις κοινωνικές δομές (ενίσχυση Παιδικού Σταθμού και Κοινωνικού Παντοπωλείου, επίδομα γιατρών κ.λπ). Η υλοποίηση του Προϋπολογισμού μας ξεκινάει ήδη από τη Δευτέρα 4/1 μέσα από την προετοιμασία των δημοπρασιών του επομένου διαστήματος καθώς δεν είμαστε διατεθειμένοι να χάσουμε ούτε μία μέρα. Το προσωπικό του Δήμου, οι αιρετοί, οι εξωτερικοί μας συνεργάτες, θα συνεχίσουν και το 2021 να κάνουν αυτό που ξέρουν καλά: να εργάζονται και να συνεργάζονται για την δημοπράτηση και εκτέλεση των έργων προς όφελος των δημοτών. 
Το 2021, όμως, είναι ένα έτος ορόσημο. Είναι το 200ό έτος από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Τιμούμε τους ήρωες και αγωνιστές του 21, στεκόμαστε με περηφάνια αλλά και περίσκεψη μπροστά στη μνήμη τους, αναλογιζόμαστε την τεράστια προσφορά τους για όλες τις επόμενες γενιές. Και δεν υπάρχει καλλίτερη τιμή για την μνήμη τους από το να βάλουμε ο καθένας από ένα λιθαράκι ώστε η Πατρίδα μας να προοδεύσει, να πάει μπροστά, να αφήσει οριστικά πίσω της παθογένειες και μαύρες στιγμές του παρελθόντος, να αλλάξει νοοτροπίες και πρακτικές που μας κρατούν πίσω.
Το 2021 που μόλις ανατέλλει αποτελεί ιστορικό ορόσημο και για το Δήμο μας καθώς συμπληρώνονται 120 χρόνια από την ανέλκυση του εμβληματικού Μηχανισμού των Αντικυθήρων (καλοκαίρι 1901) και 50 χρόνια από την πρώτη προσγείωση αεροσκάφους στα Κύθηρα (20/12/1971).
Επιπλέον, το 2021, είναι και η συμπλήρωση 1600 ετών από την ίδρυση της πόλης-κράτους της Βενετίας (25/3/421), της πόλης που υπήρξε ιστορικός καταλύτης της ιστορίας των Κυθήρων αφού η ενετική κατάκτηση των Κυθήρων ξεκίνησε το 1207 (αρχικά ως φέουδο ευγενών Βενετών) και διήρκεσε μέχρι το 1797, δηλαδή 590 χρόνια! Η πρόσφατη επίσημη πρόσκληση του Δημάρχου της Βενετίας Luigi Brugnaro να συμμετάσχει ο Δήμος Κυθήρων στις επίσημες επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Βενετίας για τα 1600 χρόνια από την ίδρυση της Γαληνοτάτης, σε συνέχεια της προ 2 ετών επίσκεψής μου στη Βενετία με στόχο την πολιτιστική συνεργασία των δύο Δήμων, μόνο τιμή αποτελεί για τον τόπο μας και την αποδεχόμαστε με πολύ μεγάλη χαρά. 
Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες, Κυθήριοι και Αντικυθήριοι όπου Γης, φίλες και φίλοι των νησιών μας, 
Ευχή όλων μας είναι το 2021 να είναι καλλίτερο από το 2020 σε όλα τα επίπεδα. Να φέρει την απαλλαγή της ανθρωπότητας από την πανδημία του κορωνοϊού και να επουλώσει όλες τις πληγές της στην κοινωνία, την οικονομία, τον πολιτισμό, αλλά και στον ανθρώπινο ψυχισμό. 
Εύχομαι υγεία, χαρά και ευτυχία σε όλες και όλους. 
Ευστράτιος Αθ. Χαρχαλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: