Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΚΙΣΑΜΟΥ

Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι σε αυτά που κάνουμε ανάρτηση έψαξα και βρήκα το Δημοτικό συμβούλιο της 15ης Ιουλίου 2010 και με αριθμό πρακτικού 15.
Μετά από πρόσκληση του προέδρου του Δ.Σ κ. Σγουρομάλλη Στέλιου με πρώτο θέμα "Κλειστό γυμναστήριο Κισάμου".......
Δεν θα αναφερθώ σε τι είπε ο κάθε ένας από τους 11 παρόντες (6 οι απόντες) δημοτικούς συμβούλους αλλά θα σταθώ σε αυτά που είπε ο ανάδοχος του έργου, τα οποία ποτέ δεν διαψεύστηκαν.
Στην αρχή της συζήτησης ο ανάδοχος του έργου κ. Ναούμ είπε οτι κύριος του έργου είναι ο δήμος Κισάμου και ότι τους πλήρωνε ο ΟΑΔΥΚ.
- Τα κλειστά γυμναστήρια ξεκίνησαν να κατασκευάζονται στην Ελλάδα από το 1992 ως και το 2001, και σεις θέλατε να φτιάξετε ένα κλειστό το 2003. Έγινε ο διαγωνισμός αλλά τα σχέδια της μελέτης που πήραμε ήταν επιεικώς απαράδεκτα. Δεν υπήρχε στατική μελέτη, δεν είχε ληφθεί υπόψιν τρεις αλλαγές του αντισεισμικού κανονισμού. Το έργο σαν χωρητικότητα ήταν ένα κτήριο 2.000 τμ σε οικόπεδο 3.000 τμ από τα οποία τα 1200 τμ ήταν η αίθουσα και τα υπόλοιπα οι βοηθητικοί χώροι. Με βάση μόνο αυτά το έργο δεν θα ολοκληρωνόταν ποτέ. Η μελέτη ήταν ελλιπείς δεν περιελάμβανε ούτε μέτρο καλώδιο, ούτε θέρμανση, ούτε ψύξη. Άρα μιλάμε για μελέτη μηχανολογικά μηδέν, άλλωστε αυτό φαίνεται και από τον προϋπολογισμό του έργου. Μια μελέτη που το κράτος την κοστολογούσε 1.000.000 Ε  η οποία ουσιαστικά είχε μόνο μπετά, 25.000 σε τοίχους και μια μεταλλική στέγη για οροφή. 
Ο μελετητής κοστολογούσε το έργο 2.500.000 Ε αλλά είχε μόνο 1.000.000 Ε και το έργο είχε έκπτωση 23%. Όταν κληθηκαμε να υλοποιήσουμε το έργο ο ΟΑΔΥΚ έδωσε διαταγή για νέα στατική μελέτη μιας και η παλιά δε μπορούσε να εφαρμοστεί. Υπήρξε ένα τεράστιο κενό στον ΟΑΔΥΚ που δεν είχε μηχανολογική μελέτη. Το ζητήσαμε αλλά ο ΟΑΔΥΚ δεν ανταποκρίθηκε, δεν μας έδωσε καμιά μελέτη. Προσπαθήσαμε να αυτοσχεδιάσουμε, να κάνουμε ορισμένα πράγματα γιατί όπως ξέρετε στην Ελλάδα και παντού αν πάρουμε τυπικά το γράμμα του νόμου ή το γράμμα μιας μελέτης δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Είχαμε λοιπόν να επιλέξουμε να συνεχίσουμε το έργο ή να σταματήσουμε.
Ο κύριος του έργου δηλαδή ο Δήμος ήθελε να συνεχιστεί το έργο για να γίνει πραγματικότητα, εμείς δεν είχαμε την δυνατότητα από ιδίους πόρους να το φτιάξουμε...μετά μας είπαν συνέχισε το έργο και βλέπουμε.
Στην συνέχεια αναλύει την αύξηση στις τιμές των υλικών και εξηγεί γιατί έγινε, τα αρχαία που βρέθηκαν και ότι έπρεπε να γίνει μετά το πέρας των αρχαιολογικών παρεμβάσεων μια νέα αρχιτεκτονική μελέτη.
Στην συνέχεια της συνεδρίασης τον λόγο παίρνει ο κ. Πατρελάκης ο οποίος αρχίζει με το ...
- Όπως ξέρετε για να κατασκευαστεί ένα κτήριο εξ αρχής πρέπει να έχει άδεια οικοδομής. Ε' γι αυτό το κτήριο δεν υπάρχει άδεια οικοδομής.
Δεν θα συνεχίσω την αντιγραφή των 25 σελίδων (εξάλλου καλό είναι όποιος ενδιαφέρετε να πάει να το πάρει από τον Δήμο είναι υποχρέωση του δήμου να τα δίνει στους δημότες) αλλά εγώ κατάλαβα πολλά και το σπουδαιότερο ότι ..... το έργο εξ αρχής ήταν για μάτια του κόσμου. Άρχισε δίχως να υπήρχε προοπτική να τελειώσει.... και μαγκιά ευγνωμοσύνης θα είναι όποιος καταφέρει και το τελειώσει μετά απο τόσα χρόνια, που σίγουρα θα έχει ...ωριμάσει. 

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Εύχομαι αυτός ή αυτοί που κατέληξαν τα χρήματα, αλλά και οι υπεύθυνοι για την κακή διαχείριση να κοιμούνται ήσυχοι. Εξάλλου δεν έγινε και κάτι, απλά έμεινε ένας δήμος 15000 ανθρώπων χωρίς κλειστό γυμναστήριο, σιγά το πράγμα. Τα λεφτά που "κέρδισαν" είμαι σίγουρος ότι έγιναν κάτι πολύ πιο χρήσιμο από την ιδέα του αθλητισμού. Έλα μωρέ, στο κάτω κάτω όλοι το κάνουν , γιατί όχι και αυτοί; Και ποιος να τρέχει τώρα για ευθύνες; Έχουμε τόσα να άλλα να κάνουμε... αν θέλουν να παιδιά να αθληθούν να πάνε στο ποδόσφαιρο...