Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

NEΡO...

..ας συμβάλουμε στη προστασία του!
Γράφει ο Κώστας Χαρτζουλάκης
22 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό
Το νερό είναι θεμελιώδους σημασίας για την επιβίωση του ανθρώπου και άρρηκτα συνδεδεμένο με την λειτουργία του περιβάλλοντος και της οικονομίας. Τα λύματα που παράγουμε όχι μόνο ρυπαίνουν το περιβάλλον, αλλά αποτελούν ένα κίνδυνο για την υγεία δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. 
Το ανθρώπινο κόστος από τα ανεπεξέργαστα λύματα είναι τεράστιο. Σήμερα 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι βασίζονται σε μια πηγή πόσιμου νερού που έχει μολυνθεί με απόβλητα, με αποτέλεσμα να υποφέρουν από ασθένειες που μεταδίδονται με το νερό. Η ανασφάλεια του νερού για τη γεωργία επιδεινώνει τα προβλήματα της πείνας και του υποσιτισμού. Το νερό επηρεάζει ακόμη τη βιομηχανία και την οικονομία, καθώς σχεδόν όλες οι θέσεις εργασίας εξαρτώνται από τη διαθεσιμότητα και την πρόσβαση σε ασφαλές, καθαρό νερό.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η παγκόσμια κοινότητα έχει δεσμευτεί να επιτύχει την καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε ασφαλές και σε προσιτή τιμή πόσιμο νερό μέχρι το 2030. Ένας βασικός στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας του νερού με τη μείωση της ρύπανσης, μείωση κατά το ήμισυ του ποσοστού των μη επεξεργασμένων λυμάτων και ουσιαστική αύξηση της ανακύκλωσης σε παγκόσμιο επίπεδο. 
Τα υγρά απόβλητα αποτελούν ένα ανεκμετάλλευτο πόρο. Η διαχείριση με ασφάλεια των λυμάτων δημιουργεί μια οικονομικά προσιτή και βιώσιμη πηγή νερού, ενέργειας και θρεπτικών ουσιών. Για παράδειγμα, στη γεωργία ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων τόσο ως πηγή άρδευσης όσο και θρεπτικών στοιχείων. Αυτό συμβάλλει στη βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων, της καθημερινής ζωής και του περιβάλλοντος και δημιουργεί νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και μακροχρόνια, βιώσιμη «πράσινη» απασχόληση. 
Ας συμβάλλουμε και εμείς ως άτομα και κοινότητες να μειωθούν και με ασφάλεια ανακυκλώνονται οι αυξανόμενες ποσότητες των υγρών αποβλήτων που παράγουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: