Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

Επιστολή διαμαρτυρίας για μεταθέσεις Πυροσβεστών από Π.Υ.              
Κισάμου και Π.Κ. Καντάνου
Κύριε Υπουργέ,
Σας εκφράζουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας και τον προβληματισμό μας για το γεγονός ότι αποδυναμώνετε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κισάμου και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Καντάνου, για να καλυφθούν τυχούσες ανάγκες στα περιφερειακά αεροδρόμια, στο πλαίσιο της προωθούμενης σύμπραξης (σύμβασης) του Ελληνικού Δημοσίου και της Ελληνογερμανικής κοινοπραξίας "Fraport AE".
Η αναγκαστική μετάθεση 10 Πυροσβεστών από την Υπηρεσία Κισάμου και το κλιμάκιο Καντάνου θέτει σε κίνδυνο την πυρασφάλεια ολόκληρης της περιοχής, καθώς επίσης και των ίδιων των Πολιτών της. Η αποδυνάμωση της Υπηρεσίας θα σημάνει την ταυτόχρονη αδυναμία της, να είναι συνεπής στα καθήκοντά της αφού θα είναι πλέον στελεχωμένη με λιγότερα άτομα από αυτά που απαιτούνται, ώστε να προστατεύεται, σε περίπτωση κινδύνου, μία τόσο μεγάλη σε έκταση περιοχή, όπως εκείνη της Κισάμου, που ταυτόχρονα έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας σε περίπτωση πυρκαγιών, λόγω του γεωγραφικού της χαρακτήρα.
Συν τοις άλλοις, θεωρούμε απαράδεκτο, μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κισάμου, μάχιμοι Πυροσβέστες, να μετατίθενται σε περιφερειακά αεροδρόμια, όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός Κρήτης, γεγονός που σημαίνει ότι, πολύ δύσκολα θα επιστρέψουν στη μονάδα τους. Ούτως ή άλλως, οι Πυροσβέστες αυτοί και σε εντός του νησιού της Κρήτης αεροδρόμια να μετατεθούν, ......
...γνωρίζουμε ότι δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κισσάμου, αφού δεν θα ανήκουν πλέον στο δυναμικό της.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κατανομή  θέσεων από το Πυροσβεστικό Σώμα, η οποία σε σχέση με πέρυσι μειώθηκε κατά δύο άτομα και η οποία μείωση οργανικών θέσεων είναι συνεχής, τη στιγμή που οι ανάγκες όχι μόνο παραμένουν οι ίδιες αλλά ταυτόχρονα αυξάνονται. Στην Π.Υ. Κισάμου και στο Π.Κ. Καντάνου λοιπόν, προέκυψαν δύο (2) κενά αξιωματικών και (φαινομενικά) τρεις (3) υπεράριθμοι αξιωματικοί - πυροσβέστες. Ωστόσο, στις μεταθέσεις που επίκεινται λόγω των περιφερειακών αεροδρομίων μετατίθενται συνολικά δέκα (10) άτομα:
α) έξι (6) από την Π.Υ. Κισάμου (5 στην Π.Υ. ΑΔ Σούδας και 1 στην Π.Υ. ΑΔ Σαντορίνης).
β) τέσσερις (4) από το Π.Κ. Κανδάνου (2 στην Π.Υ. ΑΔ Σούδας, 1 στην Π.Υ. ΑΔ Σαντορίνης και 1 στην 1 Π.Υ. ΑΔ Σκιάθου).
Να τονιστεί ότι από άλλες Υπηρεσίες του Νομού μας, αλλά και των άλλων Νομών της Κρήτης μετατέθηκαν ελάχιστοι πυροσβέστες έως κανένας.
Με βάση τα παραπάνω και εξαιτίας των σφοδρότατων προβλημάτων που θα προκύψουν (τα οποία και γνωρίζετε πολύ καλά), με το κενό που θα δημιουργηθεί σε δυναμικό, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κισάμου και στο κλιμάκιο της Καντάνου, θέλουμε να ζητήσουμε την ανάκληση των μεταθέσεων των 10 πυροσβεστών που φεύγουν από την περιοχή μας, θέτοντας σε κίνδυνο την πυρασφάλεια της περιοχής, των κατοίκων της και των επισκεπτών της και ενόψει μάλιστα της νέας αντιπυρικής και παράλληλα, τουριστικής περιόδου. 
Να επισημανθεί επίσης ότι κατά την περυσινή χρονιά, η Π.Υ. Κισσάμου και το Π.Κ. Καντάνου επενέβησαν σε 200 περίπου συμβάντα (αγροτοδασικές πυρκαγιές, αστικές πυρκαγιές και παροχές βοήθειας).
Σαφέστατα και δεν σας υποδεικνύουμε ότι δεν πρέπει να επανδρώσετε τα Αεροδρόμια για την ασφάλεια των πτήσεων, αλλά στην ουσία αυτό γίνεται για την τήρηση της συμφωνία για την ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αερολιμένων. Η συγκεκριμένη ενέργεια όμως δεν πρέπει να γίνει μονομερώς, εις βάρος της πυρασφάλειας της περιοχής μας. Έπρεπε ταυτοχρόνως, να υπάρξει η μέριμνα για την επάνδρωση ή αναπλήρωση των κενών που προκύπτουν στις ανωτέρω υπηρεσίες.
Δεν σας κρύβουμε βέβαια το γεγονός ότι μας εξοργίζει, όχι μόνο η απόφαση να στελεχωθεί το Π.Υ. ΑΔ Σούδας, από την Π.Υ. Κισάμου και το Π.Κ. Κανδάνου, αλλά να φύγει προσωπικό για να επανδρώσει άλλα νησιά (π.χ. Σαντορίνη και Σκιάθος) και να μην γίνει αυτό από τα μεγάλα Αστικά κέντρα που εκεί, ως γνωστόν, υπηρετεί μεγάλος αριθμός πυροσβεστών. 
Είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζετε το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργείται και ότι θα κάνετε τις απαραίτητες κινήσεις για την επίλυση του, ώστε να μην υπάρξουν κενά στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες μας, που μπορεί να αποβούν "επικίνδυνα" για την ασφάλεια των ίδιων των πολιτών.
Σε κάθε περίπτωση, είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνεργασία ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που πρόκειται να δημιουργηθεί και με γνώμονα ότι πρέπει να τίθενται προτεραιότητες στα ζητήματα και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας.
Ο Δήμαρχος Κισάμου,
Θεόδωρος Σταθάκης
Ο Δήμαρχος Πλατανιά,
Ιωάννης Μαλανδράκης
Ο Δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου
Αντώνης Περράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: