Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΜΟΥΡΙ)

Σταυροεπίστεγος ναός του 14ου αιώνα στο Μουρί. Είναι ζωγραφισμένος με έργα ανώνυμου λαϊκού ζωγράφου και οι τοιχογραφίες του διατηρούνται σε καλή κατάσταση. 
Για τις τοιχογραφίες αναφέρει ο κ. Μιχάλης Ανδριανάκης
"Στην καμάρα του ναού εικονίζεται η Ανάληψη, στο τεταρτοσφαίριο ο Παντοκράτορας, στον κύλινδρο συλλειτουργούντες ιεράρχες και στο τύμπανο "η Φιλοξενία του Αβραάμ". Χαμηλά στους τοίχους υπάρχουν άγιοι και ένας εξ αυτών είναι ο Όσιος Ιωάννης ο Ξένος. Στον βόρειο τοίχο σώζεται σε υπερφυσικό μέγεθος ο προστάτης του, Άγιος Νικόλαος με φωτοστέφανο.
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αυθαίρετες παρεμβάσεις εξωτερικά με πέργολες και χαμοταράτσες. Και ορισμένες εικόνες του 19ου αιώνα έχουν αντικατασταθεί με νεώτερες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: