Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Κύριε Δήμαρχε, κ. κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Με έντονη ανησυχία παρακολουθώ, όπως και πολλοί δημότες και ελαιοπαραγωγοί, το θέμα που αφορά την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς στις τοπικές κοινότητες του δήμου μας. Τους σοβαρούς κινδύνους που υπάρχουν από την εξαίρεση 900.000 ελαιοδέντρων από το πρόγραμμα δακοκτονίας, με όποια σοβαρά προβλήματα έχει, για 3 χρόνια επισήμανα στο δημοτικό συμβούλιο στις 18/1/2017. Η επιβεβαίωση ήλθε από την πιο αρμόδια δημόσια υπηρεσία, τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χανίων με το υπ’ αρ. 19294/25-1-2017 έγγραφο προς το δήμο που αναφέρει ‘αν εξαιρεθούν οι περιοχές αυτές από το πρόγραμμα δακοκτονίας οι συνέπειες για το Δήμο σας που είναι αγροτικός στο μεγαλύτερο ποσοστό, θα είναι ανυπολόγιστες’ καταλήγοντας ‘Παρακαλούμε να λάβουν γνώση τα τοπικά συμβούλια των περιοχών ….’
Συζητώντας με μέλη του δημοτικού συμβουλίου, τόσο της πλειοψηφίας όσο και της μειοψηφίας (τα ονόματα στη διάθεσή σας), αλλά και μέλη των τοπικών συμβουλίων ένα μήνα μετά το έγγραφο της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής δήλωναν άγνοια. Είναι δημοκρατική και ηθική υποχρέωση αυτοί που παίρνουν αποφάσεις για το σύνολο να είναι ενημερωμένοι. Και ειδικά όταν ζητούν την υπογραφή τους για να αποφασίσουν. Το έγγραφο της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής είναι πλήρως ενημερωτικό και πρέπει να διαβαστεί από όλους.
Χθες διάβασα την ανακοίνωση του δήμου που καλούσε του ελαιοπαραγωγούς να απευθυνθούν στον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου μέχρι 31/3/2017 και να υπογράψουν ή μη τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα δακοκτονίας. Διάβασα επίσης ότι έγιναν συσκέψεις για την αποτίμηση των εκδηλώσεων για το καρναβάλι και το σχεδιασμό της επόμενης οργάνωσης και σας συγχαίρω. Δεν διάβασα όμως καμιά συνάντηση αρμοδίων και ενδιαφερόμενων για συζήτηση-ενημέρωση για το σοβαρότατο θέμα της δακοκτονίας. Δεν θεωρείται σοβαρό θέμα το μέλλον 8.000 τόνων ελαιολάδου αξίας περίπου 25 εκατομμυρίων ευρώ που παράγεται στο δήμο μας; Είναι τεχνικό θέμα και ίσως να μη το γνωρίζεται. Οφείλεται όμως να ενημερωθείτε από ειδικούς, και δει δημόσιους φορείς. 
Η πλειοψηφία των ελαιοκομικών δήμων, όχι μόνο στη Π.Ε. Χανίων, εμπλέκεται στην υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας. Αν ο δήμος δεν επιθυμεί να εμπλακεί στην υλοποίηση της, ας μη προωθεί την μη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων σε αυτό. Η ‘ανυπολόγιστη ζημιά’ από τη μη συμμετοχή θα πλήξει τους δημότες και την τοπική οικονομία και δυστυχώς σύντομα. Μη ξεχνάτε ότι στο πέρασμα του χρόνου όλοι μας μεγαλώσαμε, σπουδάσαμε και ζήσαμε με κύριο ή συμπληρωματικό εισόδημα από το λάδι. Και στη σημερινή συγκυρία, μη συμβάλετε με την απόφασή σας, από άγνοια ή σκοπιμότητες, στην επιχειρούμενη απαξίωση του τοπικού ελαιολάδου.
Κίσαμος 30/3/2017
Κων. Στ. Χαρτζουλάκης, 
Γεωπόνος, 
τ. πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κισάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: