Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ MEΡΟΣ ΙΙΙ

Με αυτόν το τίτλο η δημοσιογράφος Φωτεινή Ανουσάκη κατέγραψε σε στυλ ημερολογίου τι συνέβησαν το καλοκαίρι του 1980 με τον αγώνα των δυο επαρχιών για την επιστροφή του μακαριστού Ειρηναίου. Τα γεγονότα τα κατέγραψε και τα παρουσίασε σε ένα 16σέλιδο αφιέρωμα που πρωτοδημοσιεύθηκε στα Χρονικά Κισάμου και Σελίνου. 
Εδώ το πρώτο μέρος!
ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 1980
Σήμερα τα διάφορα γεγονότα έχουν ηλεκτρίσει την ατμόσφαιρα σε μεγάλο βαθμό.... Νέες καταλήψεις, ομιλίες παραιτήσεις κοινοτικών συμβούλων και συλλόγων, θερμά μηνύματα και τηλεγραφήματα συμπαράστασης, συνθήματα απο τα μεγάφωνα, και τον Ραδιοφωνικό σταθμό (λειτουργεί αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό) έχουν ανεβάσει στα ύψη την ένταση του αγωνιζόμενου λαού. Από το πρωί ο λαός έχει κατακλύσει το προαύλιο τους δρόμους τις πλατείες. Ο Δήμαρχος Καστελίου Αντώνης Σχετάκης παίρνει το μεγάφωνο και αρχίζει να διαβάζει τα τηλεγραφήματα συμπαράστασης, μετά διαβάζει τις παραιτήσεις των κοινοταρχών και των Δ.Σ των συλλόγων. Με φωνή βροντερή ανακοινώνει:
"Με απόφαση του Δ.Σ του Δήμου Καστελίου Κισάμου η πλατεία έξω απο το Δημαρχείο θα ονομαστεί Πλατεία Ειρηναίου". 
Μια αναφορά απο τα μεγάφωνα του νομαρχιακού συμβούλου κ Γιάννη Κουφάκη για τους Ιεράρχες του νησιού ηλέκτρισε ακόμα περισσότερο την αγωνιστικότητα του πλήθους.
Στην συνέχεια το μεγάφωνο στον γιατρό Νίκο Κατζουράκη μέλος της Εκτελεστικής επιτροπής ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει από την Αθήνα όπου είχε συνάντηση με τον Σεβασμιότατο Γερμανίας κκ. Ειρηναίο μετέφερε το ακόλουθο μήνυμα του:
"Εκφράζω την πικρία μου όχι τόσο για τον προσωπικό μου παραγκωνισμό και τη σημερινή εκλογή του μητροπολίτη σας, όσο για την περιφρόνηση της γνώμης και της θέλησης σας, την οποία απο μακρού χρόνου διατυπώσατε με νομιμότητα προς τους αρμοδίους. Αισθάνομαι τον εαυτό μου υποχρεωμένο έναντι της αγάπης σας και συμμερίζομαι την ψυχική σας οδύνη, την οποία νομίζω οτι έχετε το δικαίωμα να εκφράζεται με σώφρονα όμως μέσα" 
Σημαντηράκης-Αναγνωστάκης-Κατζουράκης - Δαρατσιανός- Λυγιδάκης στην επισκοπή και στον αγώνα!

Το απόγευμα απο την Εκτελεστική Επιτροπή Αγώνα εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
- Σήμερα 15 Ιουνίου ημέρα Τετάρτη και ώρα 7.30 μ.μ χιλιάδες ανδρών γυναικών και παιδιών, κατοίκων των Επαρχιών Κισάμου και Σελίνου, μετά την ομιλία του καθηγητή κ. Μουστάκη στο προαύλιο του υπό κατάληψη μητροπολιτικού Μεγάρου με θέμα "ΦΩΝΗ ΛΑΟΥ ΟΡΓΗ ΘΕΟΥ" ψηφίζουν τα ακόλουθα.
1. Ο ακριτικός λαός των δυο επαρχιών δεν πρόκειται να δεχτεί Ιεράρχη που δεν είναι λαοπρόβλητος. Και αυτός είναι μόνο ο Ειρηναίος ο οποίος αναγκάστηκε απο την δικτατορία να φύγει από την Κρήτη.
2. Ο ψηφισμένος επίσκοπος Νεκτάριος Χατζημιχάλης που άκριτα έσπευσε να καταφρονήσει τη φωνή του λαού να παραιτηθεί.
3. Ζητάμε η Εκκλησία να επανέλθει στην αρχαία της παράδοση, από εκεί που ξέφυγε, δηλαδή την εκλογή των Επισκόπων "ψήφου κλήρου και λαού".
4. Να μπει φραγμός στην δεσποτοκρατία και να εκδημοκρατικοποιηθεί ο οργανισμός της Εκκλησίας σ΄όλα τα επίπεδα.

Αργά το βράδυ εκατοντάδες αυτοκίνητα με χιλιάδες Κισαμίτες και Σελινιώτες πραγματοποίησαν πορεία προς τα Χανιά με προορισμό το σπίτι του νεοεκλεγέντος μητροπολίτη Νεκτάριου Χατζημιχάλη. Σε όλη την διαδρομή κάτοικοι των χωριών που βρίσκονται στον κεντρικό δρόμο αλλά και αυτών μέσα στα Χανιά είχαν βγει στους δρόμους ζητωκραυγάζοντας προσθέτοντας και αυτοί την φωνή τους για την επαναφορά του Ειρηναίου. Φυσικά τον νεοεκλεγέντα μητροπολίτη που είχε εξαφανιστεί δεν τον βρήκαν...
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ



1 σχόλιο:

Ν.Ι.Χουρδάκης είπε...

Είναι μεγάλες οι μέρες που περιγράφει το χρονικό της μακαριστής Φωτεινής Ανουσάκη. Μεγάλες, όχι μόνο για τον τόπο μας, αλλά για την χριστιανοσύνη μας! Όσοι τις ζήσαμε, μικροί και μεγάλοι - ποιος μπορεί να ξεχάσει τον τον Αντώνη Σχετάκη, τον Μανώλη τον Σημαντηρά, τον Νίκο Κατζουράκη, τον Ανδρέα Αναγνωστάκη, τον Χάρη τον Κοντοπυράκη, τον Δαρατσιανό, τον Μανώλη Σκουλάκη και τόσους αμέτρητους άλλους, όσους οι φωτογραφίες μας δείχνουν και πολλοί απ' αυτούς είναι σήμερα κεκοιμημένοι; Τι μέρες αξέχαστες, όταν με μια πνοή, με μια ψυχή προσμέναμε τον Ιεράρχη μας! Που είθε η πρωτόθρονε Μάνα μας, η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης, δια του Ιησού Χριστού και του Παράκλητου, να το ανακηρύξει, μια μέρα άγιο. Κι όπως γιορτάζουμε τον άγιο Ειρηναίο Επίσκοπο Λουγδούνων, έτσι να γιορτάζουμε πανχριστιανικά και τον Ειρηναίο τον από Κισάμου και Σελίνου. Έκανε τα θαύματά του εν ζωή, στη σημαδεμένη απ' το Χριστό μας Κρήτη.
Γένοιτο.