Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ MEΡΟΣ Ι

 Με αυτόν το τίτλο η δημοσιογράφος Φωτεινή Ανουσάκη κατέγραψε σε στυλ ημερολογίου τι συνέβησαν το καλοκαίρι του 1980 με τον αγώνα των δυο επαρχιών για την επιστροφή του μακαριστού Ειρηναίου. Τα γεγονότα τα κατέγραψε και τα παρουσίασε σε ένα 16σέλιδο αφιέρωμα που πρωτοδημοσιεύθηκε στα Χρονικά Κισάμου και Σελίνου. 
Μερικά αποσπάσματα θα αναρτήσω σήμερα αλλά και τις επόμενες μέρες για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεώτεροι.
Το ημερολόγιο ξεκινάει αρχές Ιουλίου και η αλησμόνητη Φωτεινή γράφει:
- Έχουν περάσει 20 μέρες απο τότε που μια ομάδα Μητροπολιτών αποφάσισε να θέσει σε τρομερή δοκιμασία τις σχέσεις Εκκλησίας και λαού, εκλέγοντας άλλον Μητροπολίτη απο αυτόν που η θέληση των δυο επαρχιών ζητούσε. Η απόφαση αυτή υπήρξε μπουρλότο μέσα στις καρδιές των Κισσαμιτών και Σελινιωτών που διαπίστωσαν οτι οι Δεσποτάδες αγνόησαν τη γνώμη τους και την επιθυμία τους να ξαναφέρουν τον Ποιμενάρχη τους ον Ιεράρχη που έφερε τον κόσμο στην εκκλησία, το ιεράρχη που έφερε πνοή και ζωντάνια στον τόπο τους, τον δημιουργό των κοινωφελών ιδρυμάτων τον αρωγό και βοηθό των νέων.
ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ
 Στις 12.30 περίπου έφτασε μια είδηση που μεταδόθηκε αστραπιαία στην πόλη του Καστελιού, η Ιερά σύνοδος της Κρήτης εξέλεξε άλλον απο την δεδηλωμένη θέληση του λαού, τον Νεκτάριο Χατζημιχάλη. Ο κόσμος αγανακτισμένος και απογοητευμένος που εξαπατήθηκε... ξεχύθηκε στους δρόμους, έκλεισαν τα μαγαζιά, σήκωσαν μεσίστιες σημαίες και οι καμπάνες άρχισαν να κτυπούν πένθιμα.
Η επιτροπή αγώνα καλεί τον κόσμο σε συγκέντρωση στον κινηματογράφο "ΑΣΤΟΡ" .
Τα μέλη της επιτροπής προσπαθούν να συνέλθουν απο το αναπάντεχο μήνυμα που έλαβαν, για να μιλήσουν στον κόσμο.
Πρώτος ομιλητής ο Δήμαρχος Κισάμου κ. Σχετάκης Αντώνης ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων:
- Σαν δήμαρχος Καστελίου Κισάμου και σαν μέλος της επιτροπής αγώνα λέγω με μεγάλη πικρία οτι εβιάσθημεν από την Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης. Αυτήν την στιγμή η Επιτροπή αγώνα θέτει στη διάθεση του κόσμου την παραίτηση της και ζητά απ όλα τα κοινοτικά συμβούλια Κισάμου, το δημοτικό συμβούλιο Καστελίου τα Δ.Σ των οργανωμένων σωματείων, συλλόγων, να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους εις ένδειξη διαμαρτυρίας για το απαράδεκτο αποτέλεσμα της εκλογής, της συναλλαγής που έγινε εκεί μέσα.
Οτιδήποτε και να πει κανείς είναι λίγο, κάναμε 7 μήνες ένα απεγνωσμένο αγώνα να πείσουμε τους προισταμένους των μαγαζιών που λέγονται Μητροπόλεις στην Κρήτη, ποιο είναι το συμφέρον τους, και αυτοί φέρνοντας τον Μεσαίωνα μας είπαν όχι..εμείς κάνουμε κουμάντο.
Λυπηθήκαμε, εξοργιστήκαμε, οργιστήκαμε, απογοητευτήκαμε, τι άλλο να περιμένουμε ..γιατί να τους έχουμε οδηγούς αυτούς τους ανθρώπους;
Βέβαια για την τιμή της Ιεραρχίας δυο μητροπολίτες ψήφισαν μόνο τον Ειρηναίο, ένας τον Χρυσόστομο και 4 τον Χατζημιχάλη, τον οποίον εμείς δεν γνωρίζαμε αλλά οι ίδιοι τον κατηγορούσαν και ίδιοι θέλουν να τον στείλουν τώρα εδώ.
Στην συνέχεια μίλησε ο Νομαρχιακός σύμβουλος Κισάμου Κουφάκης Γιάννης ο οποίος είπε:
- Δεν ισχυρίζομαι οτι νοιώθω την προσβολή εγώ περισσότερο απο εσάς, αλλά σήμερα είναι αλήθεια οτι σήμερα εβιασθήκαμε όλοι, και η θέληση και και η γνώμη μας, απο εκείνους που ανιδεώς προσφωνούνται Άγιοι, και μας φέρνουν κάποιον να μας λαλεί σαν πρόβατα, επειδή το Ευαγγέλιο τους ονομάζει ποιμένες, πιστέψανε αυτοί, ίσως με το δίκιο τους πως είναι βοσκοί.
 Εμείς δεν δεχόμαστε, ας δεχτούνε αυτοί τον χαρακτηρισμό του βοσκού. Εμείς δεν δεχόμαστε οτι είμαστε ζώα. Ζούμε σε μια εποχή που παλεύουμε για την Δημοκρατία και στο όνομα δεν θα σκύψωμε να μας ποδοπατήσουν, και νομίζω απο δω και πέρα η αρμοδιότητα μπαίνει στον καθένα μας όπως και η ευθύνη.
Τελευταίος μίλησε ο γιατρός Μανώλης Σκουλάκης μέλος και αυτός της επιτροπής αγώνα, ο οποίος είπε:
- Εάν εσείς νομίζετε (απευθυνόμενος στον κόσμο) οτι μεθοδεύσαμε τον αγώνα σωστά να μας ανανεώσετε την εμπιστοσύνη σας και σας υποσχόμαστε οτι δεν θα υποχωρήσουμε τον αγώνα που ξεκινήσαμε όλοι μαζί και με την προτροπή τη δική σας να τον συνεχίσουμε. Η σύνοδος μπορεί να έβγαλε αποτέλεσμα αλλά πιστεύουμε οτι δεν είναι οριστικό και θα το ανατρέψουμε είτε θέλουν είτε όχι.
Τελειώνοντας οι ομιλίες, αποφασίστηκε πορεία προς την Μητρόπολη απο τους δρόμους της πόλης, που όπως όλοι ξέρουμε στην πορεία αποφασίστηκε και η κατάληψη της και απο εκείνη την μέρα βρέθηκε στον έλεγχο του λαού.
Συνεχίζεται......

Δεν υπάρχουν σχόλια: