Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 11 Απριλίου 2020

ΔΕΝ ΘΑ ΕΜΠΑΙΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ......

Η Kim Prather, μια κορυφαία χημικός με εξειδίκευση στην χημεία της ατμόσφαιρας, στο Ωκεανογραφικό Ίδρυμα Scripps του Λος Άντζελες μας λέει «Δεν θα έμπαινα μέσα στο νερό ούτε αν μου χαρίζατε ένα εκατομμύριο δολάρια» λέει. Η παραλία, κατά την εκτίμησή της, είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη για να βρίσκεται κανείς αυτές τις μέρες.   
Μέδουσες στο Μαύρο Μώλος
-  Μερικοί επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένης της Prather, πιστεύουν ότι ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί το COVID-19, θα μπορούσε να εισέλθει στα παράκτια ύδατα και να μεταφερθεί ξανά στον αέρα κατά μήκος των ακτών. Πιο συγκεκριμένα η ίδια η Prather ανησυχεί ότι ο κορωνοϊός θα μπορούσε να εισέλθει στον ωκεανό από διαρροές και εκροές λυμάτων και στη συνέχεια να επανέλθει στην ατμόσφαιρα. Στην έρευνα της, η Prather έχει διαπιστώσει ότι ο ωκεανός αναδεύει όλα τα είδη παθογόνων σωματιδίων και κάθε φορά που ο ωκεανός «φταρνίζεται» με ένα μεγάλο κύμα, ψεκάζει αυτά τα σωματίδια στον αέρα. Πιστεύει ότι ο νέος κορωνοϊός είναι αρκετά ελαφρύς ώστε να επιπλέει στον αέρα πολύ πιο μακριά από όσο νομίζουμε. Ο κανόνας της σωματικής απόστασης των δύο μέτρων, δηλώνει, δεν ισχύει για τις παραλίες, όπου οι παράκτιοι άνεμοι μπορούν να είναι αρκετά ισχυροί και να εκτοξεύουν τα ιικά σωματίδια. «Δεν πρόκειται να πεθάνετε αν χάσετε λίγες μέρες από το κολύμπι σας αλλά θα μπορούσατε να πεθάνετε αν βρεθείτε μια μέρα με αέρα κοντά στην ακτή» λέει η Prather. «Δεν μπορείτε να δείτε τον ιό, δεν μπορείτε να τον μυρίσετε ... Είναι πραγματικά ένας σιωπηλός δολοφόνος».
ΠΗΓΗ
Πάντως εμείς εκτός απο το την πανδημία και την απαγόρευση του μπάνιου, γέμισε και η θάλασσα, Απρίλη μήνα, όχι μόνο εδώ αλλά σε όλη την Ελλάδα όπως διαβάζω, με μέδουσες. Χαρακτηριστικές oι φωτογραφίες φίλης του blog που μας έστειλε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: