Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

Ο ΡΙΖΟΣΠΗΛΙΟΣ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ

 Στον Μπάλο και ιδιάιτερα στο Τηγάνι βρίσκεται το σπηλαιοβάραθρο Ριζόσπηλιος όπου σφαγιάστηκαν Χριστιανοί που ήταν κρυμμένοι απο την εκδικητική μανία των Τούρκων. Είναι ένα στενό βάραθρο 25 μέτρων περίπου σχεδόν κατακόρυφο και χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να το επισκεφτείτε. Οι φήμες λένε οτι ακόμα στον πάτο του είναι σκόρπια τα κόκαλα των Χριστιανών που σφαγιάστηκαν.
 Στην είσοδό του έχει τοποθετηθεί από τους Γραμπουσιανούς ξύλινος σταυρός και μαρμάρινη πλάκα με ένα ποίημα του Θανάση Δεικτάκη.
“Στου λυτρωμού τη ματωμένη στράτα
διωγμένα από του Τούρκου το μαχαίρι
συμπόνοια εκείνος άκαρδος δεν ξέρει
Αγαρηνού σαν σβήσαν τα φουσάτα.
Τα στήθια σας τα τρυφερά γεμάτα
από της πίστης το γλυκό αγέρι
με όραμα της λευτεριάς τ’ αστέρι
παντέρμη Κρήτη άντεχε και κράτα.
Στα έγκατα της γης κραυγές αθώων
αγιάσανε τις πέτρες και βρεθήκαν
στη χώρα των μαρτύρων και ηρώων.
Και αν βάρβαροι στο κάλος εφανήκαν
του τόπου ψαρά βάστα τα κουπιά σου
του Τηγανιού το θρήνο αφουγκράσου”.
Θανάσης Δεικτάκης 1994
Μια εύκολη διαδρομή για όσους πάνε στον Μπάλο και θέλουν να δουν και κάτι άλλο....

Δεν υπάρχουν σχόλια: