Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΤΗΝ ΟΑΚ

 Το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας, η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης και ο Δήμος Πλατανιά, θέλοντας να τιμήσουν τη μνήμη της ποιήτριας και αγωνίστριας Βικτωρίας Θεοδώρου, διοργάνωσαν το Σάββατο 27 Ιουλίου 2019, Φιλολογικό Μνημόσυνο – Ημερίδα με θέμα: «ΜΝΗΜΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ», για την προσφορά της στην ποίηση, την πεζογραφία και γενικότερα τα Γράμματα Τον Χαιρετισμό του Δρος Κωνσταντίνου Ζορμπά, Γενικού Διευθυντή της ΟΑΚ, ανέγνωσε η επιστημονική συνεργάτιδα του Ιδρύματος, Μαρία Χατζηαποστόλου. Στον Χαιρετισμό του, ο κ. Ζορμπάς υπογράμμισε πως: «Σήμερα, όλοι μαζί, από τούτο το ελεύθερο βήμα διαλόγου της Ακαδημίας, τιμούμε μία από τις σημαντικότερες Ελληνίδες ποιήτριες και πεζογράφους, τη Χανιώτισσα, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, Βικτωρία Θεοδώρου» και «είναι ουκ ολίγοι οι λόγοι τιμής και ανάκλησης της μνήμης της: Η Βικτωρία Θεοδώρου ως γυναίκα, αγωνίστρια και ποιήτρια». Παράλληλα, με τις ευχαριστίες προς τους δύο άλλους φορείς, το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας και το Δήμο Πλατανιά, ο κ. Ζορμπάς ανέφερε: «καταθέτουμε πρόταση προς όλους εσάς, να προσπαθήσουμε από κοινού, ώστε να αναδείξουμε άγνωστες πτυχές της διανόησης του τόπου μας (του Κολυμβαρίου και του Δήμου Πλατανιά γενικότερα) και να τις ανασύρουμε από τη λήθη του χρόνου και την αφάνεια. Μονάχα έτσι θα θυμηθούμε ποιοι είμαστε, μονάχα έτσι θα πορευθούμε στο αύριο».
     Αμέσως μετά, ο κ. Κώστας Μουτζούρης, Πρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας στο Καλωσόρισμά του, υπογράμμισε πως η μνήμη της μεγάλης ποιήτριας θα υπάρχει πάντα μέσα στην καρδιά και τη σκέψη μας και πρότεινε ....
.....ως ελάχιστο χρέος τιμής, να δοθεί το όνομα της ποιήτριας σε μία οδό στην περιοχή της Νέας Χώρας Χανίων, καθώς και να φιλοτεχνηθεί μία προτομή στη γειτονιά που μεγάλωσε.
     Στη συνέχεια, Χαιρετισμό εκ μέρους της οικογενείας της Βικτωρίας Θεοδώρου ανέγνωσε ο εγγονός της ποιήτριας, κ. Νίκος-Χάρης Παρυβός, ο οποίος ευχαρίστησε την ΟΑΚ και όλους τους φορείς για τη διοργάνωση της Ημερίδας.
     Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, η πρώην Βουλευτής Χανίων κ. Βάλια Βαγιωνάκη, υπογραμμίζοντας πως η παρούσα Ημερίδα εκφράζει το πνεύμα της ποιήτριας και αγωνίστριας Βικτωρίας Θεοδώρου, η οποία είχε ιδιαίτερη πίστη στον αγώνα και στα ιδανικά.
      Τον κύκλο των Εισηγήσεων άνοιξε η κ. Ειρήνη Σπανουδάκη, Καθηγήτρια Ελληνικής και Γαλλικής Φιλολογίας, Ποιήτρια και κόρη της ποιήτριας, η οποία μίλησε με θέμα: «Από τη  Βιογραφία – Γεωγραφία της Βικτωρίας Θεοδώρου … ως την επέμβαση της Γεωλογίας», τονίζοντας τις ιδιαίτερες σχέσεις της ποιήτριας με την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης και τον Μακαριστό Ειρηναίο Γαλανάκη, καθώς και την παρουσία της, κατά την ημέρα των Εγκαινίων του Ιδρύματος.
     Εισηγήσεις παρουσίασαν οι: Ξένια Ψαρρού, Καθηγήτρια Φ. Α., Ποιήτρια, «Είκοσι χρόνια μετά», Σταμάτης Φιλιππίδης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, «Γυναικείες δουλειές και σοσιαλιστικός ρεαλισμός: Παρατηρήσεις σε δύο ποιήματα της Βικτωρίας Θεοδώρου», Κώστας Μουτζούρης, Φιλόλογος, «Η Βικτωρία Θεοδώρου και τα Χανιά», Γιούλη (Αγγελική) Χρονοπούλου, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ2, «‘Με αγνάντεμα ετράφηκα τέσσερα χρόνια’. Η εξορία της Βικτωρίας Θεοδώρου στο Τρίκερι και η αποτύπωσή της στην Εκδρομή και τα Στρατόπεδα γυναικών»,  Έφη (Ευθαλία) Μπουκουβάλα, Φιλόλογος, Ψυχολόγος, MSc Επιστήμες Αγωγής, «Όταν η λύρα και το λαγούτο ψάλλουν τον έρωτα Ελευθερίας…», Φωτεινή Παπαρήγα, Διδάκτωρ του Α.Π.Θ. και Νίκος Χουρδάκης, Υποψήφιος  Διδάκτωρ ΕΑΠ, «Ανιχνεύοντας γενετικές και αρχετυπικές προκείμενες στα Μειλίγματα της Βικτωρίας Θεοδώρου», Βούλα Επιτροπάκη, Νομικός, Ποιήτρια, «Η ποιήτρια Βικτωρία Θεοδώρου», Ερατοσθένης Καψωμένος, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «Η ποίηση της Βικτωρίας Θεοδώρου».
     Μετά το πέρας των Εισηγήσεων πραγματοποιήθηκε η προβολή της ταινίας του Γιώργη Χατζηδάκη: «Στιγμές της Βικτωρίας Θεοδώρου στο Νησί Κισάμου», ενώ αμέσως μετά ακολούθησε δημιουργική συζήτηση με παρεμβάσεις και καταθέσεις μαρτυριών, καθώς και ο Απολογισμός της Ημερίδας.
     Κέρασμα προς τους παρευρισκομένους προσέφερε ο Δήμος Πλατανιά, το οποίο αποτελούνταν από παραδοσιακά εδέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: