Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

ΟΙ ΧΟΡΩΔΙΕΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

 Καλός ο πολιτισμός και θαυμάσιο το Τσατσαρωνάκειο και ξεχωριστό το Ευρωμεσαγειακό κέντρο με το πέτρινο Αμφιθέατρο, έργα της εκκλησίας όπως θα έλεγε ο μακαριστός Ειρηναίος, έργα με την ευλογία του θεού την συνδρομή των ανθρώπων και που δικαίως σήμερα και ο επίσκοπος μας σεβασμιότατος Αμφιλόχιος συνεχιστής μεγάλου έργου δικαίως σεμνύνεται.
Ο λόγος μου σήμερα για το χοράρχη μουσικό πρωτοψάλτη αοιδό και διδάσκαλο Χαχλάκη Γιώργο, ο οποίος επετέλεσε και επιτελεί έργο παραγωγής και ανάπτυξης πολιτισμού για τον τόπο μας αξιοποιώντας ανθρώπους και χώρους.
Ο Γιώργος Χαχλάκης είναι με σημαντικές σπουδές, φύσει  πολυτάλαντος και θέσει δραστήριος. Πέρα από το σχολείο του τακτικός πρωτοψάλτης του ιερού καθεδρικού ναού του πολιούχου μας Αγίου Σπυρίδωνα. Αρκετό καιρό αφιερώνει στη διδασκαλία της βυζαντινής μας μουσικής αλλά της πρακτικής ψαλτικής ικανοποιώντας  βαθύτερη επιθυμία και διάθεση, κάνοντας κοινωνούς όσους αγαπούν και αναζητούν κάτι να μάθουν από τον θησαυρό αυτό της ορθοδόξου εκκλησίας μας. Παράλληλα δραστηριοποιείται κατ' επιλογή και άλλων εκλεκτών και με το έντεχνο λαϊκό.
Γύρω στις πέντε χορωδίες που συμμετέχουν από παιδιά, ως και πάσης ηλικίας σε ισάριθμες περιοχές της Μητροπόλεως μας περί τους 200 οι χορωδοί, είναι έργο αγάπης και προσφοράς. Τακτική είναι η παρουσίαση και η συμμετοχή των χορωδιών σε ποικίλες θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις  τις οποίες λαμπρύνουν.
Κορυφαία παρουσία  ως  «ωδείο της Μητροπόλεως μας» η πολυπληθής 130 τον αριθμό χορωδία  Βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής, συνοδεία εκλεκτής ορχήστρας (Βιολί, λύρα, λαούτο, σάζι, ούτι, κανονάκι και κρουστών) 
Στο Ευρωμεσογειακό θέατρο. Το θαυμάσιο πάντρεμα τόσων εκλεκτών τραγουδιών του Ελληνισμού της Ανατολής, ασματικής πολυφωνίας και μουσικών οργάνων σένα ασφυκτικά γεμάτο  – αμφιθέατρο- ένας αριθμός χιλίων ανθρώπων στην μαγεία του  φυσικού περιβάλλοντος, πανδαισία μουσικοσυναισθημάτων, αγάπης έρωτος, πόνου – χαρμολύπη- του ιστορικού μας ξεριζωμού. Ύμνος στο Θεό για την συνέχεια της ζωής και την ελπίδα που μεταπλάθεται και δεν σβήνει. Ιδιαίτερη ευλογία η ευκαιρία σύμπραξης με τις χορευτικές ομάδες της αδελφότητας Μικρασιατών Χανίων «ο Άγιος Πολύκαρπος» 
Σεβόμενος τη σεμνότητα του συναδέλφου διδασκάλου Γιώργου απλώς συγχαίροντας νομίζω, ότι εκφράζω κάτι από το βαθύ είναι μας και που ψυχαγωγικά βιώνει κανείς από ανάλογες εκδηλώσεις και άλλες  μικρότερες.
Τον ευχαριστούμε για την τόση προσπάθεια, βέβαιοι ότι μυσταγωγών τους μαθητάς του ως και ο Κύριος και ο ίδιος συγχαίρει για το αποτέλεσμα του έργου του.
Γιώργος Πευκιανάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: