Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΝΤΟΠΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ μέρος 2

Λίγο μετά το 68 π.Χ και ενώ η Κνωσός ήταν ακόμα στα πράγματα τα της Κρήτης, η Πολυρρήνια ελαφρώς ατονισμένη από τους εσωτερικούς πολέμους και η Φαλάσαρνα σπουδαίο πειρατικό λιμάνι με κάθε καρυδιάς καρύδι ...ο Κουίντο Καικίλιος Μέτελλος, με αφορμή κάτι πειρατικές επιθέσεις σε Ρωμαϊκά πλοία καταλαμβάνει την Κρήτη σε ένα σύντομο πόλεμο για τα δεδομένα της εποχής, μόλις σε τρία χρόνια. Πρώτα κατέστρεψε το λιμάνι της Φαλασάρνης, που δημιουργούσε το πρόβλημα, οι Πολυρρήνιοι λόγω του ιερού της Αρτέμιδος την βγάζουν ανέπαφα, και απο το 63 π.Χ. που η Κρήτη και η Κυρηναϊκή ενοποιήθηκαν εντός μίας επαρχίας, με πρωτεύουσά την Γόρτυνα φαίνεται ότι ξεκινάει η χρυσή εποχή της Κισάμου και της πρώτης πόλης που οι Ρωμαίοι έκτισαν για πολλούς και διάφορους λόγους....
Μια καινούργια πόλη σχεδιάζεται σύμφωνα με το "ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα" και αρχίζει να ανοικοδομείται ανάμεσα στους δυο ποταμούς Πυργιανό και Καμαριανό που η έκταση της είναι λίγο μικρότερη απο την σημερινή πόλη, με θέατρο, λουτρά δημόσια και ιδιωτικά, κάθετους δρόμους που ενώνουν τις επαύλεις με το λιμάνι, αυτόνομο σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης. Κλίμα κρασί έπαιξαν τον ρόλο τους για την δημιουργία της πόλης αυτής που σταδιακά γίνεται κέντρο εμπορίου με κύριο εξαγώγιμο προϊόν το υπέροχο κρασί της. Χιλιάδες αμφορείς φεύγουν για Ρώμη και άλλες πολιτείες από το λιμάνι της που για να καταλάβουμε και μεις που ζούμε εδώ ήταν κάπου στα νοτιαανατολικά του Μαύρου Μώλους και πολύ κοντά προς την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου*. Το Μαύρο Μώλος ήταν ..ο κυματοθραύστης.
Τον πλούτο της τον μαρτυρούν οι 4-5 επαύλεις που έχουν βρεθεί με τα απαράμιλλης ομορφιάς μωσαϊκά δάπεδα.. που ακόμα είναι προς ανάδειξη. Για 4 αιώνες ήταν το παραθεριστικό κέντρο των Ρωμαίων.. οι οποίοι όπως μαρτυρεί και η ιστορία έζησαν ειρηνικά με τον ντόπιο πληθυσμό και την Πολυρρήνια.
Εδώ αρχίζει να υπάρχει γραπτή αναφορά του ονόματος Κίσαμος σε επιγραφή, βρίσκεται στην τρίτη αίθουσα του ισογείου, του υπέροχου αυτού μικρού Μουσείου μας. 
Μια πόλη σε πλήρη άνθιση με τα διώροφα δημόσια κτήρια, τις υπέροχες οικίες της, με δρόμους και αποχετευτικό δίκτυο, με λιμάνι, με θέατρο και τεράστιους κήπους ως και το πρωινό του 365 μ.Χ.
Συνεχίζεται...
*Η σημερινή παραλιακή ζώνη (Τελωνείο -Γήπεδο-Μαύρο Μώλος) κατά την εποχή αυτή ήταν καλυμμένη από τη θάλασσα καθώς η αρχαία ακτογραμμή, ανυψώθηκε μετά τον ισχυρό σεισμό του 365 μ.Χ.
ΕΔΩ το πρώτο μέρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: