Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ

Περιμένοντας την ωραία εκδήλωση που θα γίνει μέσα στο φρούριο απο τον σύλλογο Προβολής Κισάμου "Η Γραμβούσα", ας δώσουμε να καταλάβουν όσοι ενδιαφέρονται για την ιστορία της πόλης, ποιο ήταν το Γενουάτικο φρούριο και κατόπιν Βενετσιάνικο και πιο το Τουρκικό.
1204 κτίζει ο Πεσκατόρε το πρώτο φρούριο με μπλε χρώμα που σήμερα σώζεται ελάχιστα στα δυτικά δίπλα απο το ΣΥΝΚΑ
1650 κτίζουν οι Τούρκοι το υπόλοιπο με κόκκινο χρώμα που περνούσε απο την Τομπάζη-έφτανε έξω απο το Μουσείο που υπήρχε και η πύλη, πήγαινε παράλληλα σχεδόν όλη την δυτική Σκαλίδη και ενωνόταν με το Βενετσιάνικο λίγο παρακάτω απο το κινέζικο στην αρχή της Αγαμέμνονος.
Ο Μιναρές τον έφτιαξαν οι Τούρκοι στα όρια του παλιού με το νέο φρούριο στο αδιέξοδο σήμερα δρομάκι του Νικηφοράκη.
Τα φρούρια σωζόταν ολάκερα ως και τις αρχές του αιώνα, μετά χρειάστηκαν οι πέτρες του και τα υπόλοιπα τα ξέρετε. Μάλιστα το Βενετσιάνικο ήταν πανύψηλο (φωτο κάτω)
Η σημερινή αγορά του Καστελιού για να καταλάβουμε ήταν η εξωτερική μεριά του τούρκικου φρουρίου για τον λόγω αυτό είχε απο τότε υπαίθρια μαγαζιά. Αν και δεν σώζεται ολάκερο, με κίτρινο χρώμα τα κομμάτια που υπάρχουν ακόμα. Φυσικά η θεμελίωση του υπάρχει καλά μέσα στην γη και κάθε τόσο η αρχαιολογική σκαπάνη βρίσκει τα ίχνη της.
Ο Μιναρές και η ορθόδοξη εκκλησία του Τιμίου Σταυρού (σήμερα υπάρχει μόνο εικονοστάσι στην θέση της) σε Ιταλική γκραβούρα!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: