Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΝΤΟΠΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ μέρος 3ο

Στις 21 Ιουλίου του 365 μ. X η Κίσαμος μέσα σε λίγα λεπτά έσβησε απο τον γνωστό χάρτη όπως φυσικά και όλες οι αρχαίες πόλεις της Δυτικής Κρήτης εξαιτίας του τρομαχτικού σεισμού με επίκεντρο 12 μίλια ανοικτά της Φαλασάρνης, μεγέθους μεγαλύτερου από 8 ρίχτερ, υπολογίστηκε απο μετρήσεις του αγγλικού πανεπιστήμιου Cambridge μεταξύ 8,3 και 8,7 ρίχτερ, γεγονός που τον κατατάσσει ως τον ισχυρότερο σεισμό που έχει καταγραφεί*. Η όμορφη πόλη με τις επαύλεις, τις πλούσιες πηγές, τα αγάλματα στους δρόμους και το αρχαίο θέατρο, γίνεται ένα σωρός απο μάρμαρα, πέτρες, κεραμίδια....τα λιμάνια της είναι πλέον στην ξηρά μπαζωμένα και άχρηστα 
Αυτά τα ερείπια βρίσκουμε σήμερα σε όλο το μήκος και το πλάτος της σημερινής πόλης. Τα σπίτια είναι "κομμένα" 20 πόντους πάνω απο τα δάπεδα στην κυριολεξία.. και πάντα πεσμένα προς τα ανατολικά την φορά του σεισμού.
Η δεύτερη βόρεια αίθουσα του μικρού Μουσείου Κισάμου είναι αφιερωμένη στον σεισμό και όσοι δεν έτυχε να το επισκεφτείτε είναι μια καλή ευκαιρία να δείτε τι βρέθηκαν μέσα στα σπίτια μετά τον σεισμό... 
-Κάποια σπίτια είχαν μαγειρέψει απο βραδύς οπότε βρέθηκε η κατσαρόλα με "μύδια", βρέθηκε όχι ένας αλλά πολλοί που στην προσπάθεια τους να γλυτώσουν πήραν τα απαραίτητα..δεν τα κατάφεραν, ένας βρέθηκε στο κεφαλόσκαλο με το πουγγί στο χέρι.... η πόλη καταστράφηκε, όσοι γλύτωσαν έστησαν πρόχειρα δημόσια μαγειρεία και ιατρεία, προσπάθησαν να βρουν επιζώντες, σε λίγες μήνες λόγω της δυσοσμίας και των αρρωστιών εξαιτίας των πτωμάτων που βρισκόταν κάτω απο τα ερείπια εγκατέλειψαν την περιοχή. Και την εγκατέλειψαν για πολύ καιρό...
*Τον σεισμό ακολούθησε ένα τσουνάμι που προξένησε καταστροφές σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως στο Δέλτα του Νείλου και την Αλεξάνδρεια, όπου σκότωσε χιλιάδες και έφτασε σχεδόν 3 χιλιόμετρα στην ενδοχώρα,στην πόλη της Κισάμου δεν είχαμε τσουνάμι.. 
Επίσης προκλήθηκε η ανύψωση της δυτικής Κρήτης ως και 9 μέτρα. Ο σεισμός είχε μεγάλο αντίτυπο στους ανθρώπους στο τέλος της αρχαιότητας και αναφέρεται από μεγάλο αριθμό έργων διαφόρων συγγραφέων... 
Ο Αμμιανός Μαρκελλίνος υπολόγισε πως περίπου 10.000 άνθρωποι πέθαναν μόνο στην Αλεξάνδρεια. Αναλυτικά ο Μαρκελλίνος αναφέρει:
Tρομερή καταστροφή ξέσπασε ξαφνικά σ΄ολόκληρο τον (τότε γνωστό) κόσμο, παρόμοια της οποίας δεν βρίσκει κανείς πουθενά, ούτε στους θρύλους ούτε στα αληθινά ιστορικά γεγονότα. Λίγο μετά το πρώτο φως της αυγής, αφού προηγήθηκαν βροντές και αστραπές, ολόκληρη η Γη συνταράχθηκε. Η θάλασσα αποσύρθηκε και τα νερά της τραβήχτηκαν σε τέτοια έκταση ώστε ο βυθός της αποκαλύφθηκε. Μπορούσε, έτσι, κανείς να δει χωμένα βαθιά στη λάσπη πολλά θαλάσσια όντα και πολλές οροσειρές και κοιλάδες που, ενώ ήταν πάντοτε σκεπασμένες με νερό, έγιναν ορατές καθώς έπεφταν πάνω τους για πρώτη φορά οι ακτίνες του ήλιου. Πολλά πλοία εξώκειλαν και πολλοί άνθρωποι περιπλανώνταν στα λίγα νερά που έμειναν μαζεύοντας ψάρια και άλλα θαλάσσια όντα, αλλά τα θαλάσσια κύματα επανήλθαν υπερυψωμένα και όρμησαν πάνω στα αβαθή νερά, στα νησιά και σε εκτεταμένες στεριές ισοπεδώνοντας πολλά κτίρια ή οτιδήποτε συναντούσαν στο δρόμο τους. Τεράστιες ποσότητες νερού φόνευσαν, κατά την επιστροφή τους, πολλές χιλιάδες ανθρώπων. Όταν η μανία των νερών κόπασε, φάνηκαν μερικά κατεστραμμένα πλοία και πτώματα ναυαγών. Μερικά μεγάλα πλοία είχαν εκσφενδονιστεί από το κύμα στις στέγες σπιτιών, όπως συνέβη στην Αλεξάνδρεια, και άλλα σε απόσταση μέχρι δύο μίλια μέσα στην ξηρά.
Συνεχίζεται
ΕΔΩ το 1ο μέρος και ΕΔΩ το δεύτερο

2 σχόλια:

ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΩΝ είπε...

Πολύ καλό δημοσίευμα. Όμως η (γραμματικά και εννοιολογικά) σωστή γραφή είναι όχι Κίσαμος αλλά ΚΙΣΣΑΜΟΣ, με σσ, που πολύ πιθανώς σημαίνει:
1) Τόπος προσφιλής, ή που αγκαλιάζεται από άμμο (Λεξικόν Ελληνικής Liddell Scott, ψάμμος: εκ του ψάω άνευ ψ γίνεται το ουσ. άμμος, ποιητικώς δε εκτείνεται εις ψάμαθο/άμαθο (με ένα μ...)
Παραβάλλετε πχ τα ομόριζα κισσός(αυτός που αγκαλιάζει δέντρα ή βράχους) , κίσσηρις,που γράφεται και κίσηρις με άνα σ, κλπ Αρχική ρίζα το αρχ. ελληνικό ρήμα κυνέω=ασπάζομαι,φιλώ, ενίοτε προσ-κυνέω. (Βλ Λεξικόν Ελληνικής Liddell Scott) μέλλων κυνήσω και μεταγενέστερα κύσ-ω ποιητικός αόριστος ε-κυσσ-α και κύσσ-α (από το θέμα του αορίστου αλλά με μετατροπή του δίχρονου "υ" στο επίσης δίχρονο, ;άρα παρόμοιο ηχητικά "ι",βλ. Οδ. "κύσε δε μιν κεφαλήν" Π15,Ρ39 ή Αριστοφ. Νεφέλαι 82: "κύσον με"

2) Από το (βλ στο προαναφερθέν Λεξικό) "κισσόω = κοσμώ, στέφω με κισσόν". Άρα, με αυτή την έννοια, ΚΙΣΣΑΜΟΣ= περιοχή ή πόλη στεφανωμένη. Είτε στεφανωμένη με άμμο (που γράφεται όπως προαναφέρθηκε και ψάμαθος/άμαθος εξ ού και -αμος ενίοτε)είτε απλά όπως λέμε Πέργαμος κλπ, σημαίνει το σχήμα στεφάνου που έχει ο κόλπος όπου οικοδομήθηκε η Κίσσαμος. ¨Η και επίσης στεφανωμένη με την έννοια ένδοξη.

Με πολλή εκτίμηση, Κώστας Ντουντουλάκης, συντ δάσκαλος, πτυχ.πολιτικών επιστημών, μελετητής της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

Θα το πούμε και στους αρχαίους ημών προγόνους να το διορθώσουν στις επιγραφές τους!