Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 2 Απριλίου 2019

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ


Ο κρινόκηπος είναι σίγουρα άγνωστος σε πολλούς κατοίκους της πόλης και ελάχιστοι έχουν πάει εκεί, μιας και σήμερα από κάθε μεριά του η πρόσβαση είναι λίγο δύσκολη. Για όσους θέλουν να το επισκεφτούν δυτικά από το ξενοδοχείο Μπικάκη υπάρχει ένα καλντερίμι, που οδηγεί στην βρύση του Παπά (παπά Ρούκουνας) που είναι μέσα στο αρχαίο ελληνιστικό νεκροταφείο της πόλης.. με τους σκαλιστούς τάφους.
Εκεί ως την παραλία απλώνονται οι πανέμορφοι κρίνοι μιας και η πηγή δίνει ασταμάτητα νερό που δεν πάει σχεδόν για καμιά άλλη χρήση.
Κάποτε λέγανε εδώ ότι άνοιξε το πρώτο καφέ, αρχές του 1920, με όλη της σημασία της λέξεως μιας και λειτουργούσε ανάμεσα σε υπέροχους κήπους και τα κρυστάλλινα νερά της πηγής. Πρωτοπόρος ιδέα για την εποχή του αφού πήγαιναν και πολλές γυναίκες (φώτο κάτω), αντίθετα με τα συνηθισμένα καφενεία της εποχής και του Τσαρσιού. Μάλιστα σύχναζαν τις καλοκαιρινές βραδιές όλοι οι επιφανείς Καστελιανοί, ντυμένοι φυσικά ευρωπαϊκά. Το όνομα του καφέ ήταν "Ρέμβη" και ο πρώτος ιδιοκτήτης της ήταν κάποιος Φυστικλής (λένε ο Γιώργος, φώτο αριστερά, τον βλέπουμε μαζί με τον αγιογράφο Θεοδοσάκη Μανώλη στο τότε υπαίθριο καφέ).


Η περιοχή αυτή μέσα στο πράσινο και στην πόλη είναι υπεροχή, μάλιστα στο σχέδιο πόλης υπάρχει πεζόδρομος που ξεκινάει από τα σκαλάκια του Μπικάκη και καταλήγει ανάμεσα από τα αρχαία και την βρύση του Παπά στην παραλία του γηπέδου..
Στα πλάνα ενδεχομένως του επόμενου δημάρχου....για αξιοποίηση της ιδέας!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: