Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 27 Απριλίου 2019

ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑ Η ΩΡΑ

..με κουταλομετρήματα
Η απλή αναλογική με απλά παραδείγματα για να καταλάβετε ότι από μια άποψη σταθήκαμε  ελαφρώς τυχεροί... που δεν έχουμε πολλούς συνδυασμούς στην γειτονιά μα (Κλαίω με τα "χάλια" των Χανίων)
Πρώτα να πούμε ότι οι διαφορές όσο μεγάλες και να είναι υποψηφίους συμβούλους θα βγάλουν και οι τρεις συνδυασμοί στον Δήμο μας. Θεωρώ ότι είναι αδιανόητο, χωρίς τον τρίτο πόλο, η Λαϊκή συσπείρωση του κ. Φραγκιουδάκη να μην πάρει πάνω από 350 ψήφους και με εκλογικό μέτρο, που θα κυμανθεί ανάμεσα 295 έως 325 ψήφοι θα εκπροσωπηθεί.
Παραδείγματα... 
Αν ψηφίσουν 8.800 δημότες το εκλογικό μέτρο διαμορφώνεται στους 327 ψήφους και αν πάρουν οι συνδυασμοί οι έδρες θα είναι:
α) 4.409 ψήφους  50.1%   13 έδρες +  1 από τα υπόλοιπα
β) 4.048 ψήφους  46%      12 έδρες
γ)    343 ψήφους    3,9%     1 έδρα
Αν ψηφίσουν μόλις 8000 άτομα (εδώ λένε πολλοί ότι εκεί θα πάμε, μιας και δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τον τρίτο πόλο να ψηφίσει ούτε έτσι ούτε αλλιώς) το εκλογικό μέτρο διαμορφώνεται στους 297 ψήφους και αν πάρουν τα παρακάτω ποσοστά οι συνδυασμοί οι έδρες θα είναι στο νέο Δ.Σ κάπως έτσι:
α)  4.160 ψήφους  52%  14 έδρες
β)  3.360 ψήφους  42%  11 έδρες
γ)    480 ψήφους    4%     1 έδρα + 1 από τα υπόλοιπα
Βάζω και ένα ακραίο παράδειγμα.
Να ψηφίσουν 8.500 με εκλογικό μέτρο 315 ψήφους και τα ακόλουθα ποσοστά:
 α) 4930 ψήφους 58%  15 έδρες +1 από τα υπόλοιπα
β)  3230 ψήφους 38%  10 έδρες 
γ)    340 ψήφους   4%    1 έδρα
Με απλά λόγια βλέπουμε και βάση του νέου εκλογικού νόμου ότι δεν υπάρχει περίπτωση οι σύμβουλοι του δεύτερου όσο χαμηλά ποσοστά και να πάρει, να μην είναι 9-10. Σφαγή βλέπω εδώ ποιος θα πρωτομπεί...(θα πέσουν σύννεφο τα μονοκούκια)
Η Λαϊκή συσπείρωση θα έχει έδρα και με πάνω απο 500 ψήφους και με ορισμένες προϋποθέσεις ενδεχομένως 2, για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Πάμε να δούμε και γιατί φανήκαμε "τυχεροί" που  δεν κατεβαίνουν παραπάνω από δυο (2) δυνατοί συνδυασμοί  στην γειτονιά μας.
Λέμε τώρα οτι κατέβαινε και ο τρίτος πόλος, ψήφιζαν 8.500 το εκλογικό μέτρο θα ήταν 315 ψήφοι και τα ποσοστά που θα έπαιρνα θα ήταν:
α) 3.400 ψήφοι 40%  11 έδρες
β) 2.465 ψήφοι 29%    8 έδρες + 1 από τα υπόλοιπα
γ) 2.295 ψήφοι 27%    7 έδρες
δ)    340 ψήφοι   1%    1 έδρα
Εδώ θα είχαμε και άλλη μια ιδιαιτερότητα θα πηγαίναμε σε δεύτερο γύρο με ενδεχόμενο να είχαμε δήμαρχο από τον δεύτερο συνδυασμό, αλλά και να μην τον είχαμε, η πλειοψηφία στο Δ.Σ θα ήταν πάντα στην αντιπολίτευση. Με αυτό το αποτέλεσμα βέβαια, την λογική μας και το ταμπεραμέντο μας, δεν μπορώ να καταλάβω πως θα λειτουργούσε ο δήμος όταν σήμερα με μεγάλες πλειοψηφίες είμαστε .. ελαφρώς αργοί!!!
Κάνουμε λοιπόν τον σταυρό μας με τα δυο μας χέρια που θα βγάλουμε δήμαρχο με πλειοψηφία και όχι να καταναλώναμε χρόνο (ενδεχομένως τα δυο πρώτα) για να βρούμε συμμαχίες σε μια πλειάδα δημοτικών συμβούλων που δεν μιλιούνται μεταξύ τους... και δεν θέλω μα!!
Καλή Ανάσταση

1 σχόλιο:

Α.Π. είπε...

Μετά που θα κατατεθούν οι συνδυασμοί Γιάννη θα δείξει εάν τελειώσουμε την Πρώτη Κυριακή, σε κάθε περίπτωση όμως το σενάριο να πάμε και σε δεύτερη είναι ανοικτό, ανεξαρτήτου ποσοστού του τρίτου συνδυασμού. Διότι πολύ απλά μπορεί κάποιος να μην πάρει το 50 % συν ένα κανένας από τους δύο συνδυασμούς. Οπότε ίδια δύναμη στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο αυτό θα κάνει την διαφορά. Ο νοών νοείτο.