Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

ΟΙ ΡΩΜΑΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

Αυτός είναι ο κεντρικός Ρωμαϊκός δρόμος που ξεκινούσε κάπου απο το κέντρο της πόλης και πήγαινε προς το λιμάνι της Ρωμαϊκής Κισάμου. (λιμάνι ήταν το Μαύρο Μώλος, αλλά πήγαιναν όχι όπως σήμερα, αλλά απο τον Πύργο) 
Ήταν φτιαγμένος απο συμπαγή γραμπουσιανή πέτρα, δίχως κενά, γύρω στα 5-5.30 μέτρα πλάτος με αγωγό ομβρίων στην μέση. Δεν υπήρχαν πεζοδρόμια (εξάλλου πόσα κάρα να κυκλοφορούσαν τότε) απο τα τμήματα του δρόμου που έχει βρει η αρχαιολογική σκαπάνη, οι πόρτες των σπιτιών ήταν εφαπτόμενες του δρόμου. Δυστυχώς ελάχιστα τμήματα έχουν σωθεί, αλλά αυτά που έχουν σωθεί μας δείχνουν την αξία της πόλης κατά τον 1ο μ.Χ αιώνα (Σήμερα το 2017 υπάρχουν ακόμα χωματόδρομοι στην πόλη αλλά και μόλις το 1/5 της πόλης έχει αγωγούς ομβρίων), που είχε σχεδιαστεί με το "ιπποδάμειο σύστημα" και κατά τους αυτοκρατορικούς χρόνους, η πόλη υπολογίζεται ότι καταλάμβανε περίπου την έκταση της σημερινής κωμόπολης (γύρω στα 1000 στρέμματα).
Στο παραπάνω φωτο (πατήστε πάνω για μεγέθυνση) φαίνεται με μπλε χρώμα πως ήταν οι δρόμοι που σχεδίασαν οι Ρωμαίοι για την πόλη αυτή, με κίτρινο τα κομμάτια δρόμου που η αρχαιολογία έχει φέρει στο φως, και με κόκκινο πως ήταν η ακτογραμμή τον 1ο αιώνα πριν το σεισμό του 365 μ.Χ που μας σήκωσε 7 μέτρα και κάναμε όλο αυτόν τον κάμπο.
Να μην ξεχάσω οτι όλα τα σπίτια είχαν δημόσιο νερό και αποχέτευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: