Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ ....

... να σου τη λένε και να είσαι κι ευτυχής!
Μέλη της ομάδας διάσωσης παραλιών Κισάμου, συναντήθηκαν και φιλοτέχνησαν 10 συνολικά πινακίδες μετά από συνεννόηση με τους υπεύθυνους του δήμου και χορηγία των απαραίτητων υλικών από το δήμο Κισάμου. Απώτερος σκοπός ήταν η ενημέρωση των επισκεπτών των παραλιών: 
α) για την ύπαρξη της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα-Καρέτα στις κισαμίτικες παραλίες, 
β) για την απαγόρευση διέλευσης των μηχανοκίνητων μέσα στις παραλίες 
γ) για την καθαριότητα που κανονικά πρέπει να τηρείται από τους λουόμενους
Αφού οι ταμπέλες κατασκευάστηκαν, άρχισαν να τοποθετούνται σε κομβικά σημεία από μέλη της ομάδας διάσωσης παραλιών Κισάμου, κυρίως σε εκείνα όπου είναι ευρέως γνωστό ότι αγροτικά αυτοκίνητα καταστρέφουν στο διάβα τους φωλιές χελώνων, χωρίς προφανώς να γνωρίζουν πόσο μεγάλη οικολογική καταστροφή δημιουργούν.
Όσο τοποθετούσαν τις πινακίδες, πολύς κόσμος ενδιαφέρθηκε να μάθει τι κάνουν και ποιοι είναι. Πολλοί τους συνεχάρηκαν για την προσπάθειά τους, οι περισσότεροι όμως είπαν ό,τι δεν έχει κανένα νόημα όλο αυτό κι ό,τι ο κόσμος θα συνεχίσει να πετά σκουπίδια στις παραλίες, γιατί έτσι έχει μάθει. 
Φίλοι μου, δεν είμαστε αιθεροβάμονες! Εννοείται ότι γνωρίζουμε πως δεν θα αλλάξει κάτι στην Κίσαμο με 10 πινακίδες. Εμείς όμως δραστηριοποιούμαστε με τον τρόπο μας και δεν γκρινιάζουμε αποδεχόμενοι την κατάσταση. Κάνουμε ότι μπορούμε για να ενημερώσουμε τον κόσμο. Κάνουμε ότι μπορούμε για να γίνουν οι παραλίες μας πιο καθαρές. Συζητάμε με τον κόσμο κι ενημερώνουμε. Προσπαθούμε να αποκτήσει η ομάδα μας περισσότερα μέλη και να γίνει ευρέως γνωστή, έτσι ώστε να γίνουμε περισσότεροι. Περισσότεροι λάτρες και προστάτες των παραλιών μας!
Ανάμεσα στους πολλούς που ενδιαφέρθηκαν να μάθουν τι είναι αυτό που κάνει η ομάδα διάσωσης παραλιών, φυσικά βρέθηκε και κάποιος που αδυνατούσε να κατανοήσει το νόημα του εγχειρήματος και που θεώρησε ότι είναι αρνητικό και ότι θα κάνει ζημιά! Ρώτησε αρχικά ποιοι είμαστε και ποιος μας έδωσε το δικαίωμα να τοποθετήσουμε τέτοιες ταμπέλες που εμποδίζουν το διάβα του. Φυσικά απαντήσαμε ποιοι είμαστε και ότι έχουμε την έγκριση του δήμου Κισάμου για την τοποθέτηση.  Όπως καταλαβαίνετε, η πινακίδα που είχαμε μόλις τοποθετήσει τον ξεβόλεψε, αφού δεν τον άφηνε να μπει με το αγροτικό αμάξι στην παραλία. Το επιχείρημα μέλους της ομάδας ότι τα αγροτικά  αμάξια καταστρέφουν τις φωλιές των θαλάσσιων χελώνων Καρέτα-Καρέτα δε φάνηκε να τον συγκινεί καθόλου. Το δικό του επιχείρημά ήταν  ότι οι παραλίες είναι για τους ανθρώπους. (Εμείς εδώ φυσικά διαφωνούμε. Οι παραλίες προϋπήρξαν των ανθρώπων, όπως και οι θαλάσσιες χελώνες προϋπήρξαν των ανθρώπων. Ας πούμε λοιπόν ότι οι παραλίες είναι για όλα τα ζώα συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων, αλλά δεν μπήκαμε στη διαδικασία να εξηγήσουμε κάτι τέτοιο.) Ούτε το επιχείρημα άλλου μέλους της ομάδας ότι όντως η παραλία είναι για όλους τους ανθρώπους, όχι όμως για τα αυτοκίνητα, φάνηκε να κατανοεί ο κύριος. Ο οδηγός είπε ότι τόσα χρόνια από εκεί περνά με το αυτοκίνητο και στη συνέχεια μας ρώτησε πώς θα πηγαίνει στην παραλία, αν δεν μπορεί να περάσει από αυτήν  με το αγροτικό. Να ενημερώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης το αμάξι του που βρισκόταν σε χωματόδρομο, απείχε από την παραλία μόλις 3 μέτρα! 
Όπως και να 'χει... όταν χαλάς τα σχέδια κάποιου, ίσως είναι λίγο δύσκολο να σε καταλάβει αρχικά. Είναι λογικό να εκνευρίζεται κάποιος όταν πρέπει να βρει λύση σε κάποιο πρόβλημα που δεν προϋπήρξε. Αυτός είναι ο λόγος που δε γουστάρουμε να ξεβολευόμαστε... Δε θέλουμε να βρίσκουμε λύσεις που θα μας κοστίσουν λίγο περισσότερη φαιά ουσία. 
Εμείς πιστεύουμε ότι ο κύριος, αφού ίσως βρήκε έναν άλλον τρόπο να πάει στην παραλία (υποθέτουμε ότι θα χρησιμοποίησε τα πόδια του) στη συνέχεια πήγε στο σπίτι του κι ίσως κατάλαβε για ποιο λόγο δεν επιτρέπεται πια να μπαίνει στην παραλία με το αμάξι, αφού θεωρούμε ότι του μιλήσαμε ήρεμα κι όμορφα. Στη συγκεκριμένη παραλία υπάρχουν 4-5 σημεία από όπου καθημερινά μπαίνουν αμάξια... Εμείς τοποθετήσαμε εκεί 2 πινακίδες και στη συνέχεια μεγάλες κοτρόνες και δοκάρια (βλέπετε 10 πινακίδες για όλη την ακτογραμμή της Κισάμου δεν επαρκούν). 
Παρακαλούμε, φίλοι αναγνώστες, ενημερώστε όσο περισσότερους μπορείτε: Τα μηχανοκίνητα απαγορεύονται στις παραλίες, το ίδιο και τα σκουπίδια. Κάναμε ό,τι μπορέσαμε, κάνουμε ό,τι μπορούμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε με την ελπίδα να σταματήσουμε τους επίδοξους καταστροφείς-λουόμενους έστω για μερικές μέρες, μέχρι να εκκολαφθούν τα αυγά και τα μικρά χελωνάκια να φτάσουν ασφαλή στη θάλασσα... 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΕΥΤΗΝ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΦΕΡΗ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ.ΚΑΙ ΘΑ ΣΤΥΡΙΖΩΜΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΙΑ ΤΗΣ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΘΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ.[ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ],