Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

... στο βάθος του χρόνου Μέρος 3ο
Γράφει η Ευτυχία Δεσποτάκη
Φώτο Παπαδάκης Ιωάννης
Μια περιήγηση στους δρόμους της πόλης Κισάμου - του παλιού Καστελλιού-παρατηρώντας παλιά αρχοντικά και άλλα κτίρια στο βάθος του χρόνου. 1800, 1900, 1910, 1920, 1930, 1940 ή δεν έχει σημασία η χρονολογία; Μια αρχιτεκτονική περιήγηση καθαρά ρομαντική και νοσταλγική. Σταματούμε σε δρόμους και παρατηρούμε σπίτια αρχοντικά της Κισάμου με κήπους και πηγάδια, αυλόπορτες και μπαλκόνια, κεραμίδια ακροκέραμα, γείσα και αετώματα. Κάνομε σκέψεις όπως, αυτές που γράφει ο Γ. Σεφέρης στο ποίημα του « Κίχλη» για τα σπίτια: «Τα σπίτια έχουν τη φυλή τους, τίποτε άλλο. Καινούρια στην αρχή παίζουν σαν τα μωρά στα περβόλια με τα κρόσσια του ήλιου. Όταν τελειώσει ο αρχιτέκτονας αλλάζουν. Ζαρώνουν ή χαμογελούν ή ακόμα πεισμώνουν με εκείνους που έφυγαν ή με άλλους που θα γύριζαν αν μπορούσαν ή που χάθηκαν τώρα που ο κόσμος έγινε ένα απέραντο ξενοδοχείο».
ΟΙΚΙΑ ΔΑΡΜΑΡΟΥ
Στην οδό Σκαλιδη από ανατολάς προς δυσμάς. Οικία Δαρμάρου με καμαρωτά μαγαζιά από κάτω και Τσικαλάκη. Οικία Ροδουσάκη με μπαλκόνι με κάγκελα και απέναντι οικία Καπή.
ΟΙΚΙΑ ΡΟΔΟΥΣΑΚΗ
ΟΙΚΙΑ ΚΑΠΗ 
Παρακάτω δεξιά οικία Φωτάκη με αυλή και καμάρες. Και μετά η οικία Μαρη - Κοκολάκη – ξενοδοχείο με καγκελωτό μπαλκόνι.
ΟΙΚΙΑ ΦΩΤΑΚΗ
ΟΙΚΙΑ ΜΑΡΗ-ΚΟΚΟΛΑΚΗ
ΟΙΚΙΑ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΔΩΝ 
Πίσω από «το Σοκολά» στην Γιαννουδοβαρδή η οικία των Φουντουλάκηδων του 1850. Και λίγο πιο πάνω και αριστερά η οικία του γιατρού Φαντρίδη.
ΟΙΚΙΑ ΦΑΝΤΡΙΔΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: