Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

... στο βάθος του χρόνου Μερος 1ο
Γράφει η Ευτυχία Δεσποτάκη
Φώτο Παπαδάκης Γιάννης
Μια περιήγηση στους δρόμους της πόλης Κισάμου - του παλιού Καστελλιού-παρατηρώντας παλιά αρχοντικά και άλλα κτίρια στο βάθος του χρόνου. 1800, 1900, 1910, 1920, 1930, 1940 ή δεν έχει σημασία η χρονολογία; Μια αρχιτεκτονική περιήγηση καθαρά ρομαντική και νοσταλγική. Σταματούμε σε δρόμους και παρατηρούμε σπίτια αρχοντικά της Κισάμου με κήπους και πηγάδια, αυλόπορτες και μπαλκόνια, κεραμίδια ακροκέραμα, γείσα και αετώματα. Κάνομε σκέψεις όπως, αυτές που γράφει ο Γ. Σεφέρης στο ποίημα του « Κίχλη» για τα σπίτια: «Τα σπίτια έχουν τη φυλή τους, τίποτε άλλο. Καινούρια στην αρχή παίζουν σαν τα μωρά στα περβόλια με τα κρόσσια του ήλιου. Όταν τελειώσει ο αρχιτέκτονας αλλάζουν. Ζαρώνουν ή χαμογελούν ή ακόμα πεισμώνουν με εκείνους που έφυγαν ή με άλλους που θα γύριζαν αν μπορούσαν ή που χάθηκαν τώρα που ο κόσμος έγινε ένα απέραντο ξενοδοχείο».
ΔΕΣΠΟΤΙΚΟ
Ξεκινούμε, λοιπόν, από την Ευδοκίμου Συγγελάκη, δρόμο που οδηγεί στο γήπεδο, όπου δεσπόζει το κτίριο της Επισκοπής Κισάμου και Σελίνου κτίσμα του 1907…., ανακαινισμένο περικαλλώς σήμερα.
ΟΙΚΙΑ ΔΕΣΠΟΤΑΚΗ ΧΘΕΣ
ΟΙΚΙΑ ΔΕΣΠΟΤΑΚΗ ΣΗΜΕΡΑ
Το δεύτερο σπίτι αριστερά του ίδιου δρόμου είναι το σπίτι του Ευθυμίου Δεσποτάκη κτισμένο το 1926.
Προχωρώντας και μπαίνοντας  στο δρόμο προς το γήπεδο πρώτο σπίτι δεξιά  της οικογένειας Μπαξεβάνη κτίσμα προ του 1920.
Ανατολικά του Δημαρχείου, η οικία του Κουκουλά, δυτικά του Πατεραρτέμη.
συνεχίζεται






Δεν υπάρχουν σχόλια: