Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

ΜΑΛΑΘΥΡΟΣ 1944-2016

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και παρουσία πλήθους κόσμου γιορτάστηκε στη Μαρτυρική Μαλάθυρο η 72η επέτειος του ολοκαυτώματός της. 
Η συγκίνηση ήταν μεγάλη στο χώρο της εκτέλεσης, ιδιαίτερα στο δρώμενο που πραγματοποιήθηκε από τον Παραδοσιακό Σύλλογο "Το Ρόδο". Η κεντρική ομιλία και το νόημα της θυσίας έγινε από την Φιλόλογο, κα. Μαλαθράκη Σοφία, απόγονο θυμάτων. 
Την τελετή λάμπρυνε με την παρουσία της η Φιλαρμονική μπάντα της Ιεράς Μητρόπολης Κισάμου & Σελίνου και του Δήμου Κισάμου, ενώ τιμές απέδωσε άγημα της 1ης  ΜΑΛ Μάλεμε. Επίσης, ο Παραδοσιακός Σύλλογος Ριζιτών "η Κίσαμος" απέδωσε ριζίτικα τραγούδια. 
Ο Δήμαρχος Κισάμου, κ. Σταθάκης Θεόδωρος, ο οποίος παρευρέθηκε στην τελετή, εξέφρασε με τον χαιρετισμό του την απαιτούμενη βαρύτητα για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την μετάδοσή της στις γενιές που έρχονται. 
Στην εκδήλωση παρέστησαν και οι Αντιδήμαρχοι ..

.Κισάμου, κ. Παρτσαλάκης Αντώνης και κ. Γλαμπεδάκης Βασίλειος, καθώς και ο πρώην Δήμαρχος Κισσάμου, κ. Μυλωνάκης Γεώργιος.
Επιπλέον, παρέστησαν εκ μέρους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χανίων, ο κ. Μπαλωμενάκης, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Μαρκογιαννάκης, εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, κ. Σημαντηράκης Παναγιώτης, εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Υποδιοικητής της 5ης Μεραρχίας Κρήτης, Συνταγματάρχης κ. Κοκολάκης Γρηγόριος, εκ μέρους της ΕΛ.ΑΣ. ο Αστυνομικός Διευθυντής Χανίων, κ. Λυμπινάκης, εκ μέρους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κισάμου ο Υποδιοικητής, κ. Καρτσωνάκης Ευάγγελος, εκ μέρους της Νομαρχιακής Επιτροπής Ν.Δ. Ν. Χανίων, ο κ. Σχοινοπλοκάκης , εκ μέρους της Νομαρχιακής Επιτροπής ΚΚΕ Ν. Χανίων, ο κ. Πατεράκης Γ. και εκ μέρους του Λιμενικού Σταθμού Κισσάμου ο Διοικητής, κ. Νικολόπουλος Παναγιώτης.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ακόμη, εκπρόσωπος από την Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-1945 ΕΟΚ Ν. Χανίων, κ. Δροσερός, από την Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού, ο κ. Πετράκης Χ., εκ μέρους του Δήμου Πλατανιά ο Αντιδήμαρχος, κ. Μαλακωνάκης, εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαρτυρικής Μαλαθύρου, ο Πρόεδρος κ. Μπαμπουνάκης Ν., εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαλαθυριανών Αττικής, ο κ. Μπαχαδάκης Σταύρος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαλαθύρου, κ. Σημαντηράκης Παναγιωτης, ο  ο Σύλλογος Ριζιτών ΄΄Η Κίσσαμος΄΄, από την Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισσάμου ο Πρόεδρος, κ. Κουμής Ελευθέριος, από τον Σύλλογο Κισσαμιτών Αττικής, η κα. Τριποδάκη, το Πνευματικό Κέντρο Περβολακίων – Σφακοπηγαδίου, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Φαλελιανών ΄΄Η Δημιουργία΄΄ και ΄΄Το Ρόδο΄΄, εκπρόσωπος από το Ειδικό Σχολείο Χανίων (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) και τέλος, εκ μέρους του δικτύου μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδος ΄΄Ελληνικά Ολοκαυτώματα΄΄, ο κ. Δαράκης Σπύρος. 
Στο χώρο του σχολείου λειτούργησε έκθεση φωτογραφικού και άλλου υλικού, καθώς και έκθεση όπλων της εποχής της αντίστασης και μετά το πέρας της τελετής ακολούθησε παραδοσιακό κέρασμα και γεύμα. 
Ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν το προσκλητήριο νεκρών από τον υιό του παπά – Γιάννη Καρτσωνάκη, κ. Ιωάννη Καρτσωνάκη, ενώ ταυτόχρονα άγημα της 1ης ΜΑΛ  πραγματοποιούσε ρίψεις τιμητικών βολών. 
Την τελετή παρουσίασε η Αγγελική Παπαδάκη, φοιτήτρια Νομικής, απόγονος θυμάτων. 
Ο Δήμος Κισάμου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαλαθύρου και η ενορία Μαλαθύρου ευχαριστούν όλους όσους βοήθησαν με οποιοδήποτε τρόπο για την επιτυχία του διήμερου των εκδηλώσεων προς τιμήν των 61 μαρτύρων της Μαρτυρικής Μαλαθύρου. 
Εκ του Δήμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: