Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Σάββατο, 27 Αυγούστου 2016

ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

... στο βάθος του χρόνου Μέρος 4ο
Γράφει η Ευτυχία Δεσποτάκη
Μια περιήγηση στους δρόμους της πόλης Κισάμου - του παλιού Καστελλιού-παρατηρώντας παλιά αρχοντικά και άλλα κτίρια στο βάθος του χρόνου. 1800, 1900, 1910, 1920, 1930, 1940 ή δεν έχει σημασία η χρονολογία; Μια αρχιτεκτονική περιήγηση καθαρά ρομαντική και νοσταλγική. Σταματούμε σε δρόμους και παρατηρούμε σπίτια αρχοντικά της Κισάμου με κήπους και πηγάδια, αυλόπορτες και μπαλκόνια, κεραμίδια ακροκέραμα, γείσα και αετώματα. Κάνομε σκέψεις όπως, αυτές που γράφει ο Γ. Σεφέρης στο ποίημα του « Κίχλη» για τα σπίτια: «Τα σπίτια έχουν τη φυλή τους, τίποτε άλλο. Καινούρια στην αρχή παίζουν σαν τα μωρά στα περβόλια με τα κρόσσια του ήλιου. Όταν τελειώσει ο αρχιτέκτονας αλλάζουν. Ζαρώνουν ή χαμογελούν ή ακόμα πεισμώνουν με εκείνους που έφυγαν ή με άλλους που θα γύριζαν αν μπορούσαν ή που χάθηκαν τώρα που ο κόσμος έγινε ένα απέραντο ξενοδοχείο».
ΟΙΚΙΑ ΣΚΟΥΝΑΚΗ-ΑΝΥΦΑΝΤΑΚΗ
Στο οδό Πολυρρηνίας, δεξιά όπως ανεβαίνουμε για Κουνουπίτσα, η οικία Σκουνάκη, Ανυφαντάκη όπου ήταν και η παλιά Λατινική επισκοπή.
ΟΙΚΙΑ ΠΑΤΕΡΟΜΙΧΕΛΑΚΗ
Αριστερά παραπάνω η οικία Γ. Πατερομιχελάκη με ιωνικούς κίονες στις βεράντες, και λίγο παραπάνω το σπίτι του ζωγράφου Αννουσάκη κατεστραμμένο σήμερα περιμένει υπομονετικά την ανακατασκευή του.
ΟΙΚΙΑ ΚΟΝΤΟΠΥΡΑΚΗ Θ.
Στο δρόμο του Παρθενώνα η οικία Κυριάκου Κοντοπυράκη κατασκευασμένη 1907 με αυλή και πηγάδι και δεξιά παραπάνω στο δρόμο η οικία Θοδωρή Κοντοπυράκη
ΟΙΚΙΑ ΤΖΑΝΑΚΑΚΗ
Στο Λουσακιανό δρόμο δεξιά η οικία Μιμη Χοχλάκη και λίγο πιο πάνω η οικία Τζανακάκη.
ΟΙΚΙΑ ΜΠΡΕΔΑΚΗ
Στην οδό Αγαμέμνονος λίγο πριν την Πυριανή γέφυρα, η οικία Βασιλείου Κουτσαυτάκη  -Μπρεδάκη κτισμένη το 1920…
Συνεχίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια: