Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2016

ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

 ... στο βάθος του χρόνου Μέρος 2ο
Μια περιήγηση στους δρόμους της πόλης Κισάμου - του παλιού Καστελλιού-παρατηρώντας παλιά αρχοντικά και άλλα κτίρια στο βάθος του χρόνου. 1800, 1900, 1910, 1920, 1930, 1940 ή δεν έχει σημασία η χρονολογία; Μια αρχιτεκτονική περιήγηση καθαρά ρομαντική και νοσταλγική. Σταματούμε σε δρόμους και παρατηρούμε σπίτια αρχοντικά της Κισάμου με κήπους και πηγάδια, αυλόπορτες και μπαλκόνια, κεραμίδια ακροκέραμα, γείσα και αετώματα. Κάνομε σκέψεις όπως, αυτές που γράφει ο Γ. Σεφέρης στο ποίημα του « Κίχλη» για τα σπίτια: «Τα σπίτια έχουν τη φυλή τους, τίποτε άλλο. Καινούρια στην αρχή παίζουν σαν τα μωρά στα περβόλια με τα κρόσσια του ήλιου. Όταν τελειώσει ο αρχιτέκτονας αλλάζουν. Ζαρώνουν ή χαμογελούν ή ακόμα πεισμώνουν με εκείνους που έφυγαν ή με άλλους που θα γύριζαν αν μπορούσαν ή που χάθηκαν τώρα που ο κόσμος έγινε ένα απέραντο ξενοδοχείο».
ΟΙΚΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΗ
 Πριν φτάσουμε την οδό Καμπούρη δεξιά Τριανταφυλλάκη-Μπικάκη
ΟΙΚΙΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ -ΧΑΡΧΑΛΑΚΗ
οικίες Δαρατσιανού και Θεοχαράκη νυν Χαρχαλάκη με εσωτερική σκάλα και απέναντι στο στενό οικία Χαρ. Λυγιδάκη με αυλή και καγκελόπορτα.
ΟΙΚΙΑ ΔΑΡΑΤΣΙΑΝΟΥ
ΟΙΚΙΑ ΜΑΡΗ
Μπαίνοντας στην οδό Καμπούρη δεξιά στο στενό ο ναός της Μεταμόρφωσης και του Αγ. Σπυρίδωνος κτίσμα μετά το 1850…  στη συνέχεια, η οικία Σπύρου Μαρή με την ομώνυμη βρύση,
ΟΙΚΙΑ ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗ
η οικία Κακαουνάκη Γ., η οικία Βιδαλάκη-Ψαρουδάκη.
ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΞΗΡΟΥΧΑΚΗ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 1965
Στην πλατεία Τζανακάκη το κτίριο του Μουσείου ένα μεγαλοπρεπές Βενετσιάνικο κτίριο και απέναντι η οικία Ηλια Ξηρουχάκη.
Συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια: