Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΟΣ

Ο Νικόλαος Σοφιανός ήταν ένας Έλληνας ιερέας γλωσσολόγος μεταφραστής και εκδότης του 16ου αιώνα. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα και πήγε στην Ρώμη από αρκετά νεαρή ηλικία όπου σπούδασε στο Ελληνικό σχολείο του Quirinal. Εκεί τέλειωσε τις σπουδές του πάνω στην Νεοελληνική Γλώσσα και μετάφρασε αρχαία Ελληνικά κείμενα στην Νεοελληνική. Έφυγε από την Ρώμη και εγκαταστάθηκε στην Βιένη. Εκεί το 1545 έφτιαξε τυπογραφείο. Η μοναδική του γνωστή εργασία σε καρτογραφικούς χάρτες είναι αυτός ο χάρτης πάνω. Έμεινε γνωστή ως η Ελλάδος Περιήγησις ή Περιγραφή.
Στον σπάνιο Χάρτη του 1545 η Μακεδονία συμπεριλαμβάνεται στην Ελλάδα και τα τοπωνύμια φέρουν τα αρχαιοελληνικά ονόματα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: