Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

ΤΡΟΜΑΡΙΣΣΑ

Στο όμορφο και γραφικό χωριό της Ζούρβας εκτός από γνήσια κρητική φιλοξενία και όμορφες περιπατητικές διαδρομές μπορεί κανείς με τον κατάλληλο εξοπλισμό να βιώσει και πιο έντονες συγκινήσεις.
Απέναντι από το χωριό, κρυμμένη μέσα στις απότομες πλαγιές και τα πεύκα, βρίσκεται η πηγή της Τρομάρισσας, καθώς και το ομώνυμο φαράγγι που ξεκινάει από εκεί. Το όνομα της περιοχής συνδέεται με λαϊκούς μύθους για νεράιδες και ξωτικά, καθώς και σημαντικές στιγμές της νεότερης ιστορίας μας. Σήμερα το φαράγγι όμως δεν φιλοξενεί πλέον αντάρτες και νεράιδες, αλλά σύγχρονους “επαναστάτες” κατά της καθημερινότητας, που με τα πολύχρωμα κράνη τους και ένα σωρό υλικά περασμένα στη μέση τους, αναζητούν την γαλήνη και την ομορφιά στην αγκαλιά της φύσης. Το φαράγγι αυτό λοιπόν εξερευνήθηκε και ασφαλίστηκε με τακτές επισκέψεις από μέλη του τμήματος Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρίας (Ε.Σ.Ε.) και της Σπηλαιολογικής Ομάδας του Ορειβατικού Χανίων από το Φλεβάρη του 2009 μέχρι σήμερα. Η πρόσβαση στο φαράγγι γίνεται με πεζοπορία δύο ωρών περίπου από το καλοσημαδεμένο μονοπάτι Ζούρβα-Τρομάρισσα το οποίο ανήκει στο δίκτυο μονοπατιών Πράσινες Διαδρομές, που ολοκλήρωσε προσφάτως ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων, το οποίο διασταυρώνεται με την κοίτη του χειμάρρου λίγο πριν το τέλος του. Πρόκειται για ένα "τεχνικό" φαράγγι που απαιτεί γνώσεις κατάβασης με σχοινί, πιο αναλυτικά έχει 20 τεχνικές καταβάσεις με τη μεγαλύτερη 30 μέτρα ύψος, καθώς και άλλες μικρότερες που δεν απαιτούν σχοινί, αλλά καταρρίχηση στο βράχο.
Η Τρομάρισσα ουσιαστικά είναι ένας χείμαρρος και έχει νερό μόνο μετά από νεροποντή στα γύρω βουνά πραγμα που την καθιστά επισκέψιμη σχεδόν όλο το χρόνο για τους λάτρεις του canyoning (τεχνική διάσχιση φαραγγιών). Στην κοίτη της συναντά κανείς πλούσια χλωρίδα από αρωματικά φυτά, όπως ο περιβόητος δίκταμος μέχρι πανύψηλα κυπαρίσσια, αγριοσυκιές κ.α. Πλούσια επίσης είναι και η πανίδα, καθώς στα τοιχώματα του φαραγγιού βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη πουλιών και οι συμπαθέστατες κατά τα άλλα κατσίκες της περιοχής που τείνουν να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι του οικοσυστήματος.
Περισσότερες εικόνες όμως από την Τρομάρισσα και όχι μόνο, θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει κανείς στην παρουσίαση που θα πραγματοποιηθεί από την σπηλαιολογική ομάδα του Ε.Ο.Σ. Χανίων σε λίγες μέρες, πληροφορίες θα δημοσιευθούν στον τοπικό Τύπο. Η εξερεύνηση όμως δεν έχει τέλος, όπως και η ομορφιά του τόπου που μας φιλοξενεί και υπάρχουν ακόμα πολλές γωνιές προς ανακάλυψη. Μέχρι τότε θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα την “Θεία” Αιμιλία και την οικογένειά της για την υπέροχη φιλοξενία, για τις πολύτιμες πληροφορίες και τις όμορφες ιστορίες που μας αφηγήθηκε, γιατί αν δεν μάθεις κάτι για τους τόπους που επισκέπτεσαι είναι σαν να μην πήγες ποτέ.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: