Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ & ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Ο νομός Χανίων είναι ένας από τους 4-5 κύριους νομούς της Ελλάδας ως προς την παραγωγή ελαιόλαδου.Παράγει περίπου 30.000.000 λίτρα ελαιόλαδο το χρόνο, από τα οποία το 75% είναι “εξαιρετικό παρθένο”, 15% περίπου είναι “παρθένο” και το υπόλοιπο 10% “λαμπάντε.”
Η προσφορά ανά επαρχία σε ελαιόλαδο είναι:
Κίσσαμος:14.000 τόνους    
Κυδωνία: 8.937 τόνους
Σέλινο: 4.000 τόνους
Αποκόρωνας: 2.900 τόνους
Σφακιά: 250 τόνους 
Στα Χανιά η ελαιοκαλλιέργεια είχε αναπτυχθεί από την αρχαιότητα αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν αιωνόβιες μνημειακές ελιές σε μερικά μέρη του νομού. Η ποιο ενδιαφέρουσα είναι “η ελιά στις πάνω Βούβες” του δήμου Κολυμβαρίου. Η οποία είναι μνημείο της UNESCO και υπολογίζετε ότι είναι πάνω από 5.000 χρονών και μάλλον το αρχαιότερο εν ζωή ελαιόδεντρο στον κόσμο. Από αυτό το μνημειακό δέντρο κόβετε πάντα “κότινος ελαίας” ο οποίος στεφανώνει τον νικητή του μαραθωνίου αγωνίσματος κάθε 4 χρόνια στους εκάστοτε ολυμπιακούς αγώνες!
Η δε περιοχή Κολυμβαρίου λόγω της ιστορικής της σχέση με την ελαιοκαλλιέργεια αλλά και επειδή οι κλιματολογικές, εδαφικές και λοιπές συνθήκες ευνοούν την παραγωγή της καλύτερης ποιότητας ελαιόλαδου, έχει χαρακτηριστεί Π.Ο.Π.
Αυτό είναι ένα προνόμιο το οποίο στο ελαιόλαδο άλλες τέσσερις μόνο περιοχές το διαθέτουν σε όλη την Κρήτη. Και είναι μια εξασφάλιση του καταναλωτή ως προς την ποιότητα του ελαιόλαδου και μια τιμή για τον παραγωγό και την περιοχή.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: