Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΜΟΡΦΑ ΧΩΡΙΑ

Της Κατερίνας Μυλωνά
Τα στενά και γραφικά σοκάκια, οι περιποιημένες αυλές των σπιτιών, τα κεραμίδια, οι παραδοσιακές πλατείες και πάνω από όλα οι «ζεστοί» άνθρωποί του, κάνουν ένα χωριό όμορφο. Η Κρήτη έχει πολλές ομορφιές να περηφανεύεται, οι περισσότερες, όμως, εντοπίζονται στην ύπαιθρο και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε χωριού. Μία προσπάθεια να αναδειχθούν τα χαρακτηριστικά αυτά γίνεται με την ένωση « Τα πιο όμορφα χωριά της Κρήτης».
Η ιδέα δεν είναι καινούργια, αγκαλιάστηκε, όμως, αμέσως από έντεκα δήμους του νησιού, οι οποίοι σήμερα ενώνουν τις δυνάμεις τους για το καλό και την ανάπτυξη του τόπου τους.
Η επίσημη παρουσίαση της Ένωσης και των σκοπών της γίνεται σήμερα το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΟΑΝΑΚ. Θα προηγηθεί συνάντηση των έντεκα δημάρχων, οι οποίοι και θα συντονίσουν τη δράση τους εν όψει του φεστιβάλ για τα όμορφα χωριά που διοργανώνεται τις επόμενες ημέρες στο Σαν Λορέντζο της Β. Ιταλίας. Η αναχώρηση από την Κρήτη θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή.
Οι 11 Δήμοι από την Κρήτη που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή είναι Αγ. Νικολάου, Ιεράπετρας, Ιτάνου, Ορ. Λασιθίου, Καστελίου, Επισκοπής, Ρούβα, Αγ. Βαρβάρας, Ζαρού, Βουκολιών και Αρχανών. Το επόμενο διάστημα, και όσο οι διαδικασίες προχωράνε, αναμένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής και άλλοι δήμοι από την Κρήτη, αρχικά, και την υπόλοιπη Ελλάδα, στη συνέχεια, ώστε τελικά να έχουμε «τα πιο όμορφα χωριά της Ευρώπης».
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι, μεταξύ άλλων, η συγκροτημένη και οργανωμένη παρέμβαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη διάσωση, ανάδειξη και αξιοποίηση των οικισμών που διαθέτουν σημαντικά στοιχεία πολιτιστικού αποθέματος (αρχιτεκτονικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς, παραδόσεις, ήθη και έθιμα κλπ.), η από κοινού εξασφάλιση πόρων για τις αναγκαίες παρεμβάσεις, η διαμόρφωση ποιοτικής πρότασης για επισκεψιμότητα μέσα από τη σύνδεση πολιτισμού – τουρισμού καθώς και η ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας και ο σεβασμός αυτής από τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες.

Πολυρρήνια-Καλυβιανή -Έλος θα μπορούσαν να είναι μέσα στα όμορφα χωριά ...όμως μάλλον είμαστε πολυαπασχολημένοι τελευταία και δεν μας έμεινε ώρα για να δηλώσουμε και μεις τις δικές μας ομορφιές. Αργά βέβαια δεν είναι και ίσως κάνουμε και μεις μια προσπάθεια για συμμετοχή.!!! Ιδιαίτερα για την Πολυρρήνια είναι αμαρτία μιας και πληρεί τον ... φάκελο συμμετοχής !!

2 σχόλια:

yfantra είπε...

το πιο ομορφο δεν εβαλαν
το ΦΟΔΕΛΕ

yfantra είπε...

to pio omorfo xorio den evalan
to ΦΟΔΕΛΕ