Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

ANDROCYMBIUM RECHIGERI

Το λουλούδι αυτό φύεται σε μικρές περιοχές στις παραλίες της Δυτικής Κρήτης (Νησίδα Ήμερη Γραμβούσα, Φαλάσσαρνα, Ελαφονήσι) και πουθενά αλλού στον πλανήτη.
Περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1967 από τον Ελβετό βοτανικό Werner Greuter.
Είναι μικρό βολβώδες πολυετές φυτό, ύψους μόνο μέχρι 7 cm, σπάνια 10 cm, και τα φύλλα του έχουν μήκος μέχρι 15 cm.
Προστατεύεται από το Π.Δ.67/81, από τη Συνθήκη της Βέρνης, περιλαμβάνεται στα παραρτήματα ΙΙ* και IV της Οδηγίας των Οικοτόπων. Κινδυνεύει με άμεση εξαφάνιση σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Σπάνιων και Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας, διότι οι πληθυσμοί του δέχονται μεγάλες πιέσεις κυρίως από την τουριστική ανάπτυξη.

Το Μικρο-Απόθεμα του Androcymbium rechingeri βρίσκεται στη δυτική πλευρά της νησίδας της Ελαφονήσου (δίκτυο ΦΥΣΗ 2000, GR 4340002) και περικλείει το μεγαλύτερο τμήμα του υποπληθυσμού του είδους. Η οριοθετημένη επιφάνεια του μικρο-αποθέματος έχει έκταση 20 στρεμμάτων και βρίσκεται σε υψόμετρο 10-40 m. Περιλαμβάνει βραχώδη ακτή με αμμώδη-αργιλλώδη εδάφη και πλούσια φρυγανική βλάστηση. Το δυτικότερο τμήμα στο Ελαφονήσι είναι πολύ εκτεθειμένο στους έντονους ανέμους και στον ψεκασμό από το θαλασσινό νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: