Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

ΑΣΚΗΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΙΣΑΜΟΥ ΤΟΥ Ε.Ε.Σ

Την Κυριακή 28/2 το Περιφερειακό Τμήμα Κισάμου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού βρέθηκε σε γενική επιφυλακή λόγο 2 διαδοχικών σεισμικών δονήσεων με αρκετές υλικές ζημιές η πρώτη και με μερική κατάρρευση παλιών κτισμάτων η δεύτερη και 3 σοβαρούς τραυματισμούς..."
Αυτό ήταν το σενάριο της άσκησης Έκτακτης Κινητοποίησης για την εφαρμογή του Σχεδίου Επιφυλακής του Π. Τ.   με την ονομασία "Αθηνά", το οποίο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα στις εγκαταστάσεις του Π. Τ. Τμήματος καθώς και στην ύπαιθρο προς την περιοχή του Κορφαλώνα.... 
Καθ' όλη την διάρκεια της άσκησης ετοιμότητας τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα έναντι στην πανδημία.... 

Η εν λόγο άσκηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από τις εγκρίσεις του Προέδρου του Π. Τ. Κισάμου, Σεβασμιοτατού Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου καθώς και του Προέδρου του Κ. Δ. Σ. του Οργανισμού, Δρ . Αντωνίου Αυγερινό, τους οποίους ευχαριστούμε! 
20 Εθελοντές Σαμαρείτες πήραν μέρος στην (έκτακτη κινητοποίηση) άσκηση. Για να γίνει ακόμα ποιο ρεαλιστικό το ειδοποιητήριο γεγονός και να ελεγχθούν οι χρόνοι απόκρισης των εμπλεκομένων, το σήμα με το ειδοποιητήριο γεγονός ( σεισμός) έκτακτης επιφυλακής, πήγε στην Υπηρεσία Προετοιμασίας Διαχείρισης και Αντιμετώπισης Καταστροφών του Ε. Ε. Σ. και τον γενικό συντονισμό είχε ο Υπεύθυνος Διαχείρισης Καταστροφών κ. Βαλμάς. 
Σε επίπεδο επιχειρησιακό ορίστηκε Υπεύθυνος Επιφυλακής, ο οποίος ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τους φορείς αλλά και το συντονιστικό, μια ομάδα τηλεπικοινωνιών, δυο πεζοπόρα τμήματα, καθώς και για πρώτη φορά η υπό ένταξη Κυνοφιλική ομάδα έρευνας και διάσωσης του Π. Τ. με τον υπό ένταξη στους κόλπους του Ε. Ε. Σ. Διασωστικού Σκύλου που διαθέτει, σάρωσαν τις περιοχές που επλήγησαν, τηρώντας όλες τις διαδικασίες, και εφαρμόστηκαν οι διαδικασίες που το σχέδιο "Αθηνά" ορίζει, καταγράφοντας χρόνους απόκρισης και βλέποντας στην πράξη τις δυσκολίες εφαρμογής του. 
Δίχως να είναι αρχικός σκοπός της άσκησης, προς το τέλος της, τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες λόγω Covid-19, οι Σαμαρείτες μας χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν 3 "εικονικούς" σοβαρούς τραυματισμούς, πιθανούς σε τέτοιου είδους καταστροφή, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά το αξιόμαχο και την άρτια εκπαίδευση τους.... 
Μετά το πέρας της άσκησης ακολούθησε συζήτηση, τόσο σε επίπεδο Περιφερειακού Τμήματος όσο και με την Υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών και βγήκαν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα επί του σχεδίου " Αθήνα "!

Δεν υπάρχουν σχόλια: