Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

ΣΚΑΛΙΔΗΣ ΚΑΙ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ

 To παρακάτω απόσπασμα το βρήκα στο διαδίκτυο ... 
- Δύο μαρτυρικές μορφές Κρητικών πολεμιστών που έπεσαν για την Μακεδονία. Οι Μακεδονομάχοι, καπετάν Γιώργος Σκαλίδης από το Έλος Κισάμου και καπετάν Βαγγέλης Νικολούδης από τους Λάκκους Χανίων. Νεαροί οπλαρχηγοί οι οποίοι επικεφαλής μικρών ομάδων (15-20 ατόμων) έδρασαν στην περιοχή του Μορίχοβου που σήμερα δεν ανήκει στην Ελληνική επικράτεια. Το σώμα του Σκαλίδη (17 άνδρες) στις 23 Μαρτίου 1906 κυκλώθηκε από μια διλοχία του Τουρκικού στρατού, δυνάμεως 250 ανδρών στην τοποθεσία Κράπα του χωριού 'Ιβενι (17 χλμ βόρεια του χωριού Σκοπός). Οι ολιγάριθμοι Έλληνες αρνήθηκαν να παραδοθούν όταν ο Τούρκος επικεφαλής το ζήτησε και έπεσαν όλοι μαχόμενοι προξενώντας μεγάλες απώλειες στον εχθρό. Μάλιστα ο Σκαλίδης όταν τελείωσαν τα πυρομαχικά του τουφεκιού του, για να μην συλληφθεί αιχμάλωτος και για να μην περιέλθουν στα εχθρικά χέρια τα υπάρχοντα του, σκότωσε το άλογο του, έσπασε σε ένα βράχο το ασημοκαπνισμένο του Μάνλινχερ και όρμησε πάνω στους τούρκους με το περίστροφο στο ένα χέρι και το μαχαίρι στο άλλο ουρλιάζοντας: Ζήτω η Ελλάδα ! 
Το σώμα του Νικολούδη (20 άνδρες) κυκλώθηκε από ένα ολόκληρο τούρκικο τάγμα στο Γκορνίσοβο (Κέλλη) Φλωρίνης στις 15 Ιουλίου 1906. Και πάλι οι Έλληνες μαχητές κλήθηκαν να παραδοθούν αλλά αυτοί αρνήθηκαν και προτίμησαν να μείνουν και να πολεμήσουν μέχρις εσχάτων. Εκεί έπεσε μαχόμενος ο Βαγγέλης Νικολούδης μαζί με δώδεκα από τους είκοσι άνδρες του. 
Πηγή φωτογραφίας: Αρχείο Ε.Λ.Ι.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: