Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Τρίτη 5 Μαΐου 2020

ROTONDA AT KALATHENES

 Σε όλα αυτά τα Βενετσιάνικα μνημεία που στέκονται, όσο στέκονται ακόμα, ο μεγαλύτερος εχθρός είναι εκτός απο τον χρόνο, η αδιαφορία μας. 
Τις τελευταίες μέρες όμως χάρη στις ενέργειες του Δήμου Κισάμου, αλλά και μετά απο πιέσεις της αγαπητής Λαϊνάκης Νεκταρίας και της κυρίας Τούλας Τρυμανδήλη, της ΕΦΑ Χανίων αλλά και των ιδιοκτητών κάτι πάει να γίνει στην Ροτόντα των Καλαθενών, το τελευταίο ίσως αποτύπωμα, όπως κάποιοι ισχυρίζονται, του Αντρέα Παλάντιο στην αρχιτεκτονική του πορεία κατά την Αναγέννηση.
Κάπως έτσι θα έμοιαζε η Ροτόντα αν ήταν τελειωμένη, λένε....
.... Αλλά προφανώς ο χρόνος, η αδιαφορία, τα φυσικά φαινόμενα (σεισμοί βροχές), έχουν αφήσει την ημιτελής Ροτόντα στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Κάθε ώρα, κάθε λεπτό που περνά η κατάσταση στα 2/4 της βίλας λειτουργεί καταστροφικά και χρειάζεται άμεσα την βοήθεια μας. Εξάλλου δεν είναι ανάγκη να είσαι μηχανικός για δεις το μέγεθος της ως και σήμερα αδιαφορίας...
Ευχή όλων λοιπόν να βρεθεί η λύση... ώστε να συντηρηθεί να αναδειχθεί και να πάρει την θέση που της αξίζει στην ιστορία της περιοχής μας. Βέβαια όπως είπαμε όλα αυτά έχουν και ένα μεγάλο αντίπαλο, τον χρόνο .... που δεν μας περιμένει, ούτε μπορεί να σταματήσει να "τρώει" τα σωθικά όλων αυτών των υπέροχων κτηρίων που τα τελευταία χρόνια θρουλούν.
Παράδειγμα η έπαυλη Τρεβιζάν, άρα οι ενέργειες πρέπει να είναι γρήγορες ειδικά ως προς την μερική συντήρηση της.

Ας καταλάβουν όλοι όσοι είναι "κύριοι" τέτοιων κτηρίων οτι απο την στιγμή που θα θρουλήσουν δεν θα έχουν στα χέρια τους το παραμικρό...ίχνος απο την ιδιοκτησία, πράγμα που πρέπει να λειτουργήσει σαν ευκαιρία τώρα αρκεί να το καταλάβουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: