Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Η ΠΕΤΡΟΛΙΜΝΗ ΣΤΑ ΧΑΙΡΕΘΙΑΝΑ

Εποχικό Λιμνίο (ΜΕΛ) στα Χαιρεθιανα
Στην Ελλάδα είχαν καταγραφεί 48 εμφανίσεις Μεσογειακών Εποχικών Λιμνίων μέχρι το 1996, ενώ πρόσφατα τεκμηριώθηκε η ιδιαίτερη αξιόλογη παρουσία τους σε 23 μόνο περιοχές της Ελλάδας, εκ των οποίων οι 5 βρίσκονται στο Ν. Χανίων (Γαύδος, Φαλάσαρνα, Χρυσοσκαλίτισσα-Ελαφονήσι, Γεωργιούπολη-Κουρνά και Ομαλός). Τονίζεται, ότι η Κρήτη αποτελεί τη νοτιότερη περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου συναντώνται τα ”Μεσογειακά Εποχικά Λιμνία”
Τα Μεσογειακά Εποχικά Λιμνία ή Τέλματα αποτελούν:
προστατευόμενους οικοτόπους, σύμφωνα με διεθνείς συμβάσεις,
ευαίσθητα και  μοναδικά οικοσυστήματα που χρήζουν προστασίας και διατήρησης και
δείκτες οικολογικής ισορροπίας.
Κάθε ένα από τα ”Μεσογειακά Εποχικά Λιμνία ή Τέλματα” έχει τη δική του οικολογική ταυτότητα, την υδροπερίοδό του, τη δική του ιδιάζουσα και μοναδική χλωρίδα και πανίδα, ενώ όλα συνδέονται με την περιβαλλοντική  κληρονομιά της Κρήτης.
Πηγή ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑΛΑΣΣΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Άλλο ένα τέτοιο Λιμνίο υπάρχει στα Χαιρεθιανά, σήμερα βέβαια δίχως νερό, που αξίζει να το προσέξουμε μιας και ενδεχομένως να αποτελέσει άλλη μια καλή διαδρομή για τους φυσιολάτρες και περιπατητές, αφού υπάρχει μονοπάτι που πάει ως και τους Κομμόλιθους της Ποταμίδας, αλλά και απο την άλλη μεριά ως και την αρχαία πολιτεία της Ρόκκας.
Στην τελευταία φώτο απο τον δορυφόρο φαίνεται γεμάτο!!
Ας ελπίσουμε οτι Μουσείο Φυσικής Ιστορίας αλλά και ο κ Λυμπεράκης θα κατατοπίσουν τους κατοίκους και τον Δήμο για το θέμα αυτό.
Για όσους θέλουν να το επισκεφτούν η πρόσβαση είναι πανεύκολη, δεξιά λίγο μετά απο το χωριό προς Χαραυγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: