Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

ΣΤΟ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΩΝ

ο Μπάλος και το Ελαφονήσι.
Η ανάγκη προστασίας περιοχών υψηλού φυσικού κάλους και μεγάλης επισκεψιμότητας, όπως ο Μπάλος και το Ελαφονήσι, ακόμη και με την επιβολή εισιτηρίου, με στόχο τον έλεγχο του ημερήσιου αριθμού επισκεπτών που μπορεί να σηκώσει κάθε περιοχή, επισημάνθηκε στην εκδήλωση με θέμα: Πιλοτικό Πρόγραμμα Διαχείρισης Προορισμών, το πλαίσιο ενός επίκαιρου διαλόγου για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα της Τετάρτης, στο Ξενοδοχείο ΣΑΜΑΡΙΑ, στα Χανιά.
Σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης,  επεσήμανε ότι 
«Για το Μπάλο, το Ελαφονήσι, το Φαράγγι της Σαμαριάς και πολλές άλλες περιοχές των Χανίων, πρέπει να δούμε ποια είναι η σημερινή κατάσταση, πόσο κόσμο μπορεί να «σηκώσει» η κάθε περιοχή και κυρίως να δούμε τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευτεί αυτό το μέρος στο διηνεκές», «θα πρέπει από τώρα να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε έτσι ώστε να δούμε την τρωτότητα αυτών των περιοχών και κυρίως να εξετάσουμε μια δέσμη μέτρων που θα προστατεύσουν, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προορισμούς που είναι γνωστοί σε όλον τον κόσμο και αποτελούν σύμβολα της τουριστικής μας βιομηχανίας». 
Σε ότι αφορά την επιβολή εισιτηρίου σε περιοχές όπως το Μπάλο και το Ελαφονήσι ο κ. Φραγκάκης ανέφερε ότι το θέμα του εισιτηρίου «δεν πρέπει να είναι ταμπού, όμως μιλάμε για μια δέσμη μέτρων προστασίας που θα πρέπει να εφαρμοστούν σε ευαίσθητες περιοχές. Ο έλεγχος προσβασιμότητας είναι απαραίτητος για να διατηρηθούν ευαίσθητες τουριστικές περιοχές ζωντανές, και η δυνατότητα μια περιοχής να έχει έσοδα δεν είναι κάτι κακό».

Όλο ακούμε και ακούμε ότι θα ..η ουσία είναι ότι δεν γίνεται τίποτα ποτέ και αυτό το ξέρουν όλοι. Απλά κάθε τόσο ρίχνεται και μια φωτοβολίδα (ίδια εδώ και 5-6 χρόνια)..προσπαθώντας να δείξουμε ότι αγαπάμε αυτούς τους τόπους, θέλουμε να τους προστατέψουμε, αλλά με την λογική του "τρυγητού". 
 Εισιτήριο ακριβό για να περιορίσουμε τουλάχιστον μερικούς, βέβαια πάλι δεν θα κάνουμε εντελώς τίποτα γιατί αν θέλαμε να κάνουμε δεν θα ξεκινούσαμε από το εισιτήριο, αλλά από τα ανταποδοτικά που τόσα χρόνια χάνονται επιτηδείως δίχως να γίνεται "συντήρηση" του μέρους, αλλά με γνώμονα και σκοπό μόνο την αύξηση των "πελατών".
Αυτές οι περιοχές προφυλάσσονται με δυο τρόπους (το ξέρουν όλοι οι ασχολούντες με τον τουρισμό, αλλά και με τις περιοχές αυτές) ή τις κλείνουμε για κάμποσα χρόνια..οπότε κλάμα οι ξενοδόχοι που χάνουν ένα τριήμερο διαμονής, ή καταργούμε τις ομπρέλες και γυρίζουμε τις παραλίες στην παρθενική τους κατάσταση.   
Το εισιτήριο για να μπει και να είναι τσουχτερό μπας και κόψει την όρεξη των επισκεπτών μας πρέπει να συνοδεύεται κ. Φραγκάκη και με υποδομές... υποδομές που δυστυχώς δεν υπάρχουν, ούτε θα υπάρξουν με τον ρυθμό που πάμε τα επόμενα 20 χρόνια. Θέλει δρόμους καλούς, θέλει πρόσβαση στην παραλία για τα ΑΜΕΑ, θέλει βιολογικούς καθαρισμούς, θέλει ενημερωση, θέλει προφύλαξη, θέλει πάρα πολλά... το κόλπο βάζουμε ένα 20άρικο είσοδο, είναι για να γεμίσουμε τα ταμεία...άσε που δεν θα σας αφήσουν και κάποιοι ιδιοκτήτες που το έχουν πάρει μονοπώλιο.
Φτιάξτε πρώτα τις υποδομές και τότε το εισιτήριο θα έλθει απο μόνο του... ο κόσμος πληρώνει για να δει, να ευχαριστηθεί και καταλαβαίνει πολύ εύκολα πότε τον κοροϊδεύουν.
Η ερώτηση που θα έπρεπε να είχε γίνει ...τι γίνονται τόσα χρόνια τα ανταποδοτικά σε Μπάλο και Ελαφονήσι...και αν ξαναγυρίζουν πίσω και σε ποια μορφή. Όταν γυρίζουν σε ομπρέλες, σε καντίνες, σε ξαπλώστρες και μπύρες δεν είναι ανταποδοτικά υπέρ της προστασίας της φύσεως, αλλά της τσέπη μας....
Παραμύθι διαρκείας σε περιοχές που λίαν συντόμως τις βλέπω ιδιωτικές κι ας κάνουν προσπάθεια κάποιοι να μας πουν οτι επειδή είναι Νatura δεν τις πειράζει κανένας...  
Υποδομές κ Φραγκάκη υποδομές χρειάζονται για να βάλουμε το εισιτήριο που θέλετε..απλά εμείς πάμε όπως πάντα ..ανάποδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: