Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ 2019!!! ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ

Οι παραγωγοί που πίστεψαν και φέτος τις εξαγγελίες ότι έχουν εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις (έγκαιρη πρόσληψη επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού, διαθεσιμότητα απαραίτητων ποσοτήτων φυτοφαρμάκων, κλπ) ώστε η δακοκτονία να είναι αποτελεσματική, έχουν χάσει ήδη μεγάλο μέρος της παραγωγής τους (καρπόπτωση και υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου). Το ποσοστό της απώλειας του καρπού θα εκτιμηθεί μέσα στον Νοέμβριο, αλλά θα είναι πολύ μεγάλο. Ωστόσο η υποβάθμιση είναι πολύ μεγάλη. Η οξύτητα του παραγόμενου ελαιολάδου είναι πάνω από ένα βαθμό τουλάχιστον στην Κίσαμο, όπως αναφέρουν τα περισσότερα ελαιουργεία (έχει αναφερθεί μέχρι και 2,8 βαθμούς). Και είναι τραγικό η ζημιά να οφείλεται στη μη έγκαιρη προμήθεια της ποσότητας φυτοφαρμάκων από τους αρμόδιους, που καθυστέρησε τον 4ο ψεκασμό για τουλάχιστον 10 μέρες το Σεπτέμβριο, την πιο κρίσιμη περίοδο που οι συνθήκες (θερμοκρασία και υγρασία) ήταν ιδανικές για την προσβολή από το δάκο!
Θα ακούσουμε αντιπαραθέσεις για τις ευθύνες μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων (ΥΠΑΑΤ, Περιφέρεια), που όμως δεν ενδιαφέρουν τον ελαιοπαραγωγό. Και το ερώτημα είναι αν θα κάνουν κάτι για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τη ζημιά που τους προκάλεσαν.
Χαρτζουλάκης Κώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια: