Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Ο μονόχωρος, καμαροσκέπαστος ναός του Αγίου Γεωργίου στον Αρχαιολογικό χώρο της Μήθυμνας, κοντά στο Δραπανιά Κισάμου, κτίστηκε κατά το πρώτο μισό του 15ου αιώνα, στη θέση Υστερορωμαϊκού λουτρού. Ένα μέρος των τοίχων του λουτρού είναι ενσωματωμένο στην τοιχοποιία του ναού.
 Ο ναός σωζόταν σε κακή κατάσταση και ο τοιχογραφικός διάκοσμος ήταν καλυμμένος από ασβέστη. Στα πλαίσια του ΠΕΠ Κρήτης πραγματοποιήθηκαν εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης του ναού, διαμόρφωσης του χώρου, αποκάλυψης και συντήρησης του τοιχογραφικού διακόσμου. Ο διάκοσμος σώζεται αποσπασματικά και είναι έργο καλής ποιότητας του α΄ μισού του 15ου αιώνα. Ιδιαίτερο εικονογραφικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η απεικόνιση της Αγίας Τριάδας στο ανατολικό τύμπανο με τη μορφή του τριπρόσωπου και αντί του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, της παράστασης του οσίου Παχωμίου με τον άγγελο, που φέρει το μοναχικό σχήμα. Είναι από τις λίγες εκκλησίες που έχουν κτιστεί βορρά -νότο και όχι δύση -ανατολή!
Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου και ώρα 4:30 μ.μ. πανηγυρικός εσπερινός. 
Κυριακή 3 Νοεμβρίου ώρα 7:00 π.μ. Όρθρος - Θεία Λειτουργία

Δεν υπάρχουν σχόλια: