Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΑΝ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ....

Η κατάληψη των Λυκείων της πόλης ήταν και ο λόγος που σήμερα το μεσημέρι ο υφυπουργός Παιδείας κ. Διγαλάκης έφτασε στην Κίσαμο, μετά βέβαια από πρόσκληση της δημοτικής αρχής, αλλά απαίτηση των μαθητών. Μάλιστα τα παιδιά για να μην φανούν ότι κάνουν την κατάληψη για χαβαλέ - ακούστηκε τις τελευταίες μέρες και από επίσημους- είχαν ετοιμάσει μια επιστολή να καλωσορίσουν τον υφυπουργό όπως και κάποιες ερωτήσεις. Δυστυχώς αγνοήθηκαν.. μάλιστα όπως φάνηκε το θέμα δεν αφορούσε τους μαθητές, αλλά αν όλες οι ενέργειες για τα Λύκεια έγιναν καλώς από τις ως και σήμερα δημοτικές αρχές. Δεν είναι κρυφό ότι η κουβέντα εντέχνως πήγε εκεί που έπρεπε να πάει δίχως κανένα από τα παιδιά που έκλεισαν το σχολείο τους για ένα και μόνο λόγο το "Θέμα ασφάλειας" να πάρει μια απάντηση.
Έμειναν με το θα και το θα δούμε... δίχως να απαντηθεί ούτε μια από τις ερωτήσεις τους...
Υποχρέωση μας να δημοσιεύσουμε τον λόγο που θα έβγαζε ο πρόεδρος του 15μελούς, αντ' αυτού λόγο έβγαλαν όλο οι άλλοι....

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
  Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τον χρόνο που έχετε αφιερώσει για να επιλύσουμε όλοι μαζί  την χείριστη κατάσταση των λυκείων στην πόλη της Κίσσαμου.
Με αφορμή την άθλια και τραγελαφική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σχολείο μας, ως εκπρόσωποι των  μαθητικών συμβουλίων, απαιτούμε εδώ και τώρα από το Υπουργείο και την Κυβέρνηση όχι πρόσκαιρες και επιφανειακές λύσεις των κτιριακών προβλημάτων των σχολείων, αλλά άμεσες και μόνιμες, με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  Αρχικά το 2009 οι διαδικασίες για την κατασκευή ενός σύγχρονου σχολικού συγκροτήματος στην Κίσσαμο είχαν προχωρήσει αρκετά. Ο τότε υπουργός παιδείας είχε εκδώσει υπουργική απόφαση με εντολή στον ΟΣΚ (νυν ΚΤ.ΥΠ. -Κτηριακές υποδομές) για ανέγερση νέου κτηρίου, καθώς επίσης οι εδαφολογικές και αρχιτεκτονικές μελέτες είχαν προχωρήσει. Σήμερα βρισκόμαστε στο 2019, 10 χρονιά μετά, με την  κατάσταση του κτηρίου του σχολικού συγκροτήματος να παραμένει τραγική και να βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Κάθε μέρα οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί καλούνται να φοιτούν και να εργάζονται σε ένα «σχολείο» που, θα τολμήσω να πω, θέτει σε κίνδυνο την ίδια τους την ζωή. 
  Κύριε Υπουργέ ως πατέρας, θα επιτρέπατε στα παιδιά σας να διδάσκονται σε ένα σχολικό συγκρότημα με ετοιμόρροπες κτιριακές υποδομές, διαλυμένες πόρτες και τζάμια, κατεστραμμένες και βρώμικες τουαλέτες και σοβαρότατες ελλείψεις σε μόνωση;
  Ας σημειωθεί ακόμη ότι το Επαγγελματικό Λύκειο Κισάμου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα  που αφορούν ελλείψεις σε υποδομές και ελλείψεις εκπαιδευτικών για τα μαθήματα γενικής παιδείας και ειδικοτήτων. Επίσης η κατάργηση ειδικοτήτων δημιουργεί μέγιστο πρόβλημα όχι μόνο στους καθηγητές που τα υποστηρίζουν, αλλά κυρίως στα παιδιά και τις οικογένειες τους που έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν αυτό τον τομέα εκπαίδευσης.
  Στόχος του σχολείου πρέπει να είναι η διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς με τις βασικές αξίες του τόπου και του λαού μας: τη δημοκρατία, την προώθηση του διαλόγου έναντι του δογματισμού, την ελεύθερη δημιουργική και κριτική σκέψη. Όλοι οι προαναφερθέντες στόχοι είναι επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθούν στα πλαίσια ενός ασφαλούς κτηρίου με τις κατάλληλες σχολικές υποδομές. Το σχολείο μας, δυστυχώς, δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε κατάλληλο, ούτε ασφαλές εξαιτίας της ολιγωρίας και ίσως της αμέλειας σας για την προστασία των μαθητών και των  καθηγητών από κάθε πιθανό σεισμό και από κάθε πιθανή φωτιά.
  Αυτό που ζητάμε σήμερα είναι να αρθούν όλες οι γραφειοκρατικές δυσκολίες ώστε να γίνει άμεση στατική μελέτη επάρκειας όλου του σχολικού συγκροτήματος αλλά και οι όποιες προφορικές σας δεσμεύσεις σχετικά με την αναμόρφωση του σχολείου να συνταχθούν σε επίσημο έγγραφο με χρονικό ορίζοντα συγκεκριμένων εργασιών.
  Γνωρίζουμε ότι απαιτείται χρόνος για να μπορέσετε να βρείτε μια λύση και ίσως εμείς, να μην προλάβουμε αυτήν την αλλαγή, αλλά οφείλουμε να παλέψουμε για τις καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης της επόμενης γενιάς, διότι όπως έχει εύστοχα υποστηριχθεί από  τον σπουδαίο Έλληνα λόγιο, Αδαμάντιο Κοραή: «Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο.»
Με εκτίμηση 
οι μαθητές του ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Κισάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: