Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΠΕΡΙΗΓΗΤΗΣ....


Ο Karl Friedrich Christian Hoeck γεννήθηκε στις 13 Μαΐου 1794 στο Oelber και πέθανε στις 13 Ιανουαρίου 1877 στο Γκέτινγκεν. Γερμανός κλασικός ιστορικός και φιλόλογος, που δημοσίευσε 3 έργα για την Κρήτη το 1823, 28, 29 και ένα χάρτη.
Στο έργου του ασχολήθηκε με την μυθολογία, ιστορία, θρησκεία και η πολιτική κατάσταση της Κρήτης από την προϊστορική έως τη ρωμαϊκή περίοδο. Στον πρώτο τόμο ασχολήθηκε με την τοπογραφία και την προϊστορία του νησιού. Στον δεύτερο τόμο (1828) για την Μινωική Κρήτη και στον τρίτο (1829), για την Δωρική.
Αν και δεν αναφέρετε πουθενά στην βιβλιογραφία αν επισκέφτηκε την Κρήτη ο χάρτης που εξέδωσε έχει πάρα πολλά λάθη.
Αξιοσημείωτο είναι οτι τοποθετεί τα Άπτερα στην θέση της Πολυρρήνιας, την Ρόκκα στον Κάμπο, την Πολυρρήνια  κάπου στο Αμυγδαλοκεφάλι, ενώ έχει την σωστή θέση για την Φαλάσαρνα, την Κίσαμο και την Χερσόνησο.  Είναι απο τους πρώτους που υποστηρίζει οτι στο Σελί υπάρχει η πόλη Ελαία, και αναφέρει κάπου στον ακρωτήρι της Γραμβούσας την πόλη Κωρυκός.
Ο αυθεντικός δεύτερος τόμος (φώτο) του βιβλίου του πουλιέται σήμερα στα 1900 Ε παλαιότερα άγγιξε και τα 3.500 Ε, ενώ ο τρίτος αγγίζει τα 1600 Ε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: