Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

ΕΠΑΛ -ΓΕΛ ΚΙΣΑΜΟΥ

Χρόνια τώρα το μόνο θέμα που μας απασχολεί τον Σεπτέμβρη είναι τα Λύκεια και η γενική κακή εικόνα που παρουσιάζουν και δεν αλλάζει μιας και με μερεμέτια της στιγμής απλά μπαλώνεις την κατάσταση και διαιωνίζεις το πρόβλημα. Επιστολές, υπομνήματα γονέων και διευθυντών, πέφτουν στο κενό, δίχως να δίνεται η απαιτούμενη σοβαρότητα απο τους αρμόδιους ακόμα κι αν τους το δείχνουν το πρόβλημα στις κατ ιδίαν συναντήσεις, στους χώρους των Λυκείων.
Οπλισμός, δοκοί, κολώνες έχουν πάθει διάβρωση, η μόνωση στις οροφές έχει καταστραφεί και κάθε χρόνο η εισροή υδάτων στις αίθουσες διδασκαλίας είναι μεγαλύτερη. Τι παίρνουν οι διευθυντές και γονείς στις προσπάθειες τους αυτές, υποσχέσεις... εως του χρόνου θα, τον Μάη θα το έχουμε τελειώσει, ως το καλοκαίρι η μελέτη του νέου κτηρίου θα είναι έτοιμη, κλπ...πέρασαν Μάηδες, πέρασαν καλοκαίρια.. το ίδιο κι απαράλλαχτο παραμένει το κτήριο ...
Η αλήθεια είναι οτι αν δεν βρεθεί ένα μεγάλο κονδύλι για να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις, ειδικά σε στέγη και τάξεις, το σχολείο λίγο καιρό θα μας πειράζει.. εξάλλου το είπε και ο υφυπουργός στην τελευταία του επίσκεψη εκεί, το είπε και ο νυν Περιφερειάρχης το 2018 κατά τα εγκαίνια της Κισαμίτικης Κουλτούρας  ...το κτιριακό συγκρότημα πρέπει άμεσα να συντηρηθεί πριν συμβεί κάποιο σοβαρό ατύχημα.
Φυσικά μόλις έφυγαν απο τα Κισαμίτικα χώματα το ξέχασαν... ενώ θα το ξαναθυμηθούν μόλις τα ξαναπατήσουν, και αυτό όλοι ξέρουμε πως λέγεται.
- Εγώ σαν πρόεδρος γονέων του ΓΕΛ θα σταθώ σε ένα μόνο θέμα μιας και οι προσπάθειες είναι για να καλυτερεύσουν τα πράγματα όσο το δυνατόν για μαθητές και καθηγητές, στο θέμα της πυρασφάλειας και στους ηλεκτρολογικούς πίνακες...  
Κατ' αρχάς δεν υπάρχει σύστημα πυρασφάλειας-πυρόσβεσης και οι υπάρχοντες πυροσβεστήρες εκτός οτι έχει λήξη η ισχύς τους δεν επαρκούν αν συμβεί κάτι στα εργαστήρια που υπάρχουν και εύφλεκτα υλικά. Οι ηλεκτρολογικοί πίνακες, ειδικά στα εργαστήρια δεν πληρούν τους κανόνες ασφαλείας, ο δε του ΓΕΛ είναι τόσο παλιός που λειτουργεί ακόμα με ασφάλειες παλαιού τύπου.
Αυτά θα μπορούσε να τα φτιάξει η κάθε δημοτική αρχή, αρκεί να έριχνε το βάρος της εκεί, αφού πλέον νέο Λύκειο ή αντικατάσταση αυτών των κτηρίων με άλλα, είναι πράγματι όνειρο θερινός νυκτός. Ας κάνει τα απλά ξεκινώντας απο την ασφάλεια των παιδιών και προχωρώντας σιγά-σιγά, πιέζοντας ταυτόχρονα όλους αυτούς που υπόσχονται λέγοντας τους οτι δεν υπάρχει χρόνος για καθυστέρηση.
Το πρόβλημα είναι διαχρονικό στην Κίσαμο και ποτέ μα ποτέ δεν βρίσκουμε λύσεις ακόμα κι αν είμαστε κολλητοί ή φιλαράκια με τους κυβερνώντες, γιατί απλά δεν βάζουμε κάτω τις προτεραιότητες μας αλλά τις αφήνουμε για τον ...Μάη. 
Σοβαρότητα θέλει απ' όλους ειδικά στα σχολεία που την ευθύνη για ότι συμβεί ξέρουμε ποιος την έχει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: