Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

ΟΙ ΦΡΑΓΚΟΡΑΦΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ

Πόσα ραφτάδικα είχε άραγε το τσαρσί του Καστελιού κάποτε; Πολλά, εγώ θυμάμαι ίσαμε ...
Φωτάκης Παναγιώτης - Ξηρουχάκης Αντώνης- Κατσικανδαράκης Α. -Κατσικανδαράκης Ιωάννης -Σκευάκης Νίκος- Χαρχαλάκης -Λαμαζάκης - Παπαδάκης Μιχάλης-Τσουρής- Γεωργιλάκης- Παρτσαλάκης- Νικηφοράκης Νικόλαος- Μαρεντάκης Βαγγέλης -Μουντάκης Στελιος - Δερμιτζάκης Λευτέρης- Σχετάκης Σταύρος και φυσικά το ύφασμα να είναι 3Δ Δημητριάδης.
Όλοι οι ράφτες του παλιού Καστελιού ήταν φραγκοράφτες (έραβαν μόνο αντρικά*) και τα εργαλεία τους εκτός απο τον πάγκο, η μεζούρα, οι ρίγες: μια απλή, η γωνία, η λοξή ή στραβόριγα για να σημαδεύουν το «καμπούρεμα» του πέτου, ο καμπούρης, ξύλο για να σιδερώνονται οι ώμοι, ψαλίδια, βελόνες, καρφίτσες, τα «σαπουνάκια» για να σημαδεύουν το ύφασμα, το σίδερο με κάρβουνα που ζύγιζε περίπου 8 οκάδες και η μηχανή.
Φώτο Σκευάκης Νικόλαος κάπου στην μέση του τσαρσιού ανάμεσα στο κουρείο του Αποστολάκη-Κυριτσάκη και το μπακάλικο του Μυλωνάκη...εκεί που είναι τα σανδάλια του Ξηρουχάκη.
Μετά εμφανίστηκαν οι...μπουτίκ, με τα έτοιμα και τα ραφτάδικα εξαφανίστηκαν....

Δεν υπάρχουν σχόλια: