Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ

Στην Κρήτη........ Ελαιώνες και κτηνοτροφία

Το δεύτερο ζήτημα στο οποίο εστίασα στη σημερινή συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι το ζήτημα των φθορών σε αγροτικά κτήματα (αγροζημίες). Με το νομοσχέδιο, οι ποινές για τα αδικήματα αυτά γίνονται αυστηρότερες, κι αυτό είναι ασφαλώς θετικό. Οι αυστηρότερες αυτές ποινές όμως, αφορούν μόνο τις περιπτώσεις που φτάνουν στο δικαστήριο. Πολλές από τις περιπτώσεις αγροζημιών, δε φτάνουν ποτέ στο δικαστήριο, είτε γιατί δεν καταγγέλλονται είτε γιατί δεν παρουσιάζονται μάρτυρες για ευνόητους λόγους. Στην Κρήτη, όπου συνυπάρχουν στις ίδιες περιοχές αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφία, είναι φυσικό να υπάρχουν τριβές. Μόνο όμως σε ελάχιστα συγκεκριμένα χωριά υπάρχει ουσιαστικό και μόνιμο ζήτημα. Η συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτρόφων είναι ευσυνείδητοι επαγγελματίες που δε δημιουργούν τέτοια προβλήματα, και ότι εν πάση περιπτώσει οι τυχαίες αγροζημίες που μπορεί να συμβαίνουν χωρίς πρόθεση, κατά κανόνα λύνονται ειρηνικά. Για τις ελάχιστες όμως περιπτώσεις παραβατών οι οποίοι επιλέγουν συστηματικά να τρέφουν τα ζώα τους με τις καλλιέργειες των γειτόνων τους, πρέπει η Πολιτεία να λάβει άλλα μέτρα. Για να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο ζήτημα κατέθεσα συγκεκριμένη πρόταση, η κεντρική ιδέα της οποίας είναι η εξής: Επιπλέον των ποινών που ενδεχομένως θα επιβάλλει δικαστήριο για τις αγροζημίες, θα πρέπει να προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο που θα επιβάλλεται από την Αστυνομία. Σε περίπτωση μη εξόφλησης θα παρακρατείται από την επιδότηση. Για την πρώτη φορά που θα καταλογίζεται τέτοια παράβαση, το πρόστιμο προτείνεται να είναι πολύ μικρό (π.χ. 30 ευρώ), ούτως ώστε να μην επιβαρύνεται υπερβολικά ένας επαγγελματίας κτηνοτρόφος για τυχαίο περιστατικό. Θα υπάρχει όμως μεγάλη κλιμάκωση σε περίπτωση υποτροπής. Με αυτόν τον τρόπο, αυτός που κατ' επανάληψη και κατά σύστημα υποπίπτει σε αυτό το αδίκημα θα αντιμετωπίζει εξοντωτικά πρόστιμα. Με μια τέτοια διάταξη θα ξεριζωθεί μια μόνιμη σε ορισμένες περιοχές πηγή προβλημάτων.

1 σχόλιο:

ΣΓΧ είπε...

Θίγετε και θίγεται ένα πρόβλημα τεραστίων διαστάσεων, κατά την άποψή μου, και για την περιοχή μας. Θεωρώ ελάχιστη υποχρέωσή μου να το επισημάνω και να επικροτήσω την ανάδειξή του.
Ο κ. Βολουδάκης ξέρει το πρόβλημα. Και προς τιμήν του το αναδεικνύει και προτείνει λύσεις . Και το Blog έκανε το καθήκον του. Όταν όλοι κωφεύουν. Όταν όλοι είναι αόμματοι. Όταν όλοι ξεχνούν ότι τέτοιες συμπεριφορές (ολίγων συστηματικών παραβατών) έχουν οδηγήσει σε τραγωδίες.
Όμως η παρέμβαση ενός ή ολίγων, όσο σημαντικά πρόσωπα και εάν είναι, δεν είναι αρκετή. Πρέπει να αφυπνιστούμε και να αντιδράσομε όλοι μαζί.