Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020

ΟΙ ΑΝΗΦΟΡΑΔΕΣ ΤΗΣ ΚΕΡΑΜΩΤΗΣ

Το τζάκι στα παλιά σπίτια του ορεινού δήμου μας, και ιδιαίτερα στα Εννιά Χωριά δεν ήταν στοιχείο διακοσμητικό, ήταν η απαραίτητη υποδομή της κάθε κατοικίας για να έχουν οι ορεινοί μας εκτός της απαραίτητης ζεστασιάς και το μέρος που θα μαγείρευαν το φαγητό τους και θα έψηναν το ψωμί τους.
Μεγάλη σημασία για αυτό έπαιζε η θέση που επέλεγαν αλλά και η καμινάδα (ανηφοράς) ώστε να μην καπνίζει και να ντουμανιάζει ολάκερο το σπίτι...Έτσι υπήρχαν οι καλοί μάστοροι που έκανα αυτά τα κομψοτεχνήματα που σήμερα δυστυχώς ρημάζουν στον χρόνο....
Η καμινάδα του τζακιού ήταν ένα βέβαια ιδιαίτερο μορφολογικό στοιχείο που χαρακτήριζε την κάθε κατοικία.. και την κάθε περιοχή. Και οι καμινάδες των Εννιά Χωριών πρέπει να συνεχίσουν να μένουν ζωντανοί ...και να καπνίζουν τακτικότερα. 
Οι φώτο είναι απο τους ανηφοράδες της Κεραμωτής. (Μπατισιανα και Μοτιανά)

Δεν υπάρχουν σχόλια: