Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2020

ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΝΕΟ....

 Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού, αλλά και απομάκρυνση όλων των νεώτερων υλικών που υπάρχουν στην Βενετσιάνικη Ροτόντα των Καλαθενών. Ο Δήμος Κισάμου και ο πρόεδρος της κοινότητας Καλαθενών κ. Σγουρομάλλης Στέλιος, κατάφεραν να βρουν τους ιδιοκτήτες της villa, που συμφώνησαν για μια πρώτη συντήρηση της. Έτσι προχώρησε ένα όνειρο όλων μας, ιδιαίτερα των αρχαιολόγων, που δεν ήθελαν να γίνει ένα σωρό πέτρες το οικοδόμημα όπως έγινε με την βίλα Trivizan.
Η βίλα που κατασκευάστηκε κατά τα τέλη του 16ου αι. σε σχέδια του γνωστού Ενετού Αρχιτέκτονα Αντρέα Παλάντιο, δημιουργού εξαιρετικών μνημείων στην Ιταλία.. Τα σχέδια έφερε από την Ιταλία ο Onorio Belli, βοτανολόγος, αρχιτέκτονας, αρχαιολόγος και γιατρός του Ενετού διοικητή των Χανίων για λογαριασμό κάποιου φεουδάρχη.. Το κτήριο ακολουθεί τα αναγεννησιακά πρότυπα και στην πράξη αποτελεί απομίμηση της Villa Rotonda του Παλάντιο στη Βιντζέντζα της Ιταλίας. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, η κατασκευή της δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω της οθωμανικής κατάκτησης του νησιού το 1645... και φυσικά είναι απόλαυση να ακούς την ακούραστη κα Τούλα Τριμανδήλη να σου αναλύει τα γεγονότα της εποχής.
 Ας ελπίσουμε οτι λίαν συντόμως θα πάρει σειρά και η villa Trivizan που είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση.
Οι εργασίες γίνονται με την παρακολούθηση της ΕΦΑ Χανίων και τον αρχαιολόγο κ. Γιάννη Φαντάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: