Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΑ ΛΥΚΕΙΑ.... ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΑΝΕΛΕΓΧΟ!!

Ανοιχτή επιστολή προς Δήμο Κισάμου 
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε
Αξιότιμοι κύριοι / κυρίες της συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης 
Με ομόφωνη απόφαση του συλλόγου καθηγητών του ΕΠΑΛ Κισάμου αποφασίσαμε μετά την λήξη των μαθημάτων της σχολικής χρονιάς, να βρισκόμαστε στα παλαιά  γραφεία μας στο κτηριακό συγκρότημα του ΕΠΑΛ – ΓΕΛ Κισάμου.
Οι λόγοι που μας οδήγησαν να εργαζόμαστε στον εν λόγω χώρο (παρά την απόφαση για απομάκρυνση μας από το κτιριακό συγκρότημα ως ακατάλληλο ) ήταν οι παρακάτω
Α) στο 1ο Γυμνάσιο Κισάμου που κάναμε τα μαθήματα δεν είχαμε γραφεία και υπολογιστές για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τα αναγκαία για την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς (βαθμούς και απουσίες των μαθητών, βοήθεια για τις εγγραφές των μαθητών ) 
Β) όλο το αρχειακό υλικό το οποίο ήταν απαραίτητο για τις εργασίες μας και για απαιτήσεις των μαθητών και των γονέων βρίσκετε ταξινομημένο στον εν λόγω κτήριο. 
  Μόλις όμως ξαναβρεθήκαμε στο σχολείο παρατηρήσαμε ότι το δυτικό παρκινγκ του σχολείου είχε μετατραπεί σε εργοτάξιο του δήμου. Παρατηρώντας επιπλέον είδαμε ότι είχαν παραβιάσει την πίσω πόρτα, είχαν αφαιρέσει το διαχωριστικό δυο αιθουσών και είχαν κλειδώσει με καινούργια κλειδιά τις εσωτερικές και εξωτερικές πόρτες. Είχαν δηλαδή δημιουργήσει σε εργοτάξιο αίθουσες του ΕΠΑ Κισάμου. Μάλιστα σε κάποια χρονική στιγμή μας φώναζαν κάποιοι εργαζόμενοι του δήμου (με σύμβαση έργου μάλιστα !!! ) για να αφαιρέσουμε τα αυτοκίνητα μας γιατί εδώ και τρεις μήνες ο χώρος είναι εργοτάξιο του δήμου. Αλήθεια δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας των εργαζομένων του δήμου? 
Αξιότιμοι κύριοι / κυρίες 
Όπως θα γνωρίζετε το σχολικό συγκρότημα βάση νόμου ανήκει στον δήμο της περιοχής του, αλλά η διαχείριση του γίνετε από την σχολική επιτροπή στην οποία συμμετέχει και ο δήμος. 
Ερωτώ, με ποια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ή της σχολικής επιτροπής έγινε μετατροπή του εν λόγω χώρου από χώρος μαθημάτων σε εργοτάξιο του δήμου? 
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε
Αξιότιμοι κύριοι / κυρίες της συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης 
Α) το κτήριο έχει χαρακτηριστεί ως ακατάλληλο μετά από πρωτοβάθμιο- οπτικό  έλεγχο. Δευτεροβάθμιος δεν έγινε ποτέ.
Β) ακόμα και σε αυτόν τον έλεγχο υπάρχουν κτίρια ( Γ’ κατηγορίας ) τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν μετά από κατάλληλες  παρεμβάσεις 
Γ) όπως όλοι βλέπουμε την πορεία των εργασιών, στην καλύτερη περίπτωση οι προκάτ αίθουσες   για το ΓΕΛ Κισάμου θα έχουν εγκατασταθεί στην αυλή του 1ου Γυμνασίου μέχρι το τέλος Αυγούστου. 
Δ) όπως όλοι θέλουμε να πιστεύουμε,  θα έχουν τοποθετηθεί και οι προκατ αίθουσες του ΕΠΑΛ στον χώρο που θα διαμορφωθεί στο Μαύρο μόλος μέχρι το τέλος Αυγούστου.? 
Ε) όπως όλοι είμαστε σίγουροι,  μεταλλικό κτίριο για την εγκατάσταση των εργαστηρίων του ΕΠΑΛ δεν υπάρχει περίπτωση να έχει κατασκευαστεί όχι μόνο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, αλλά ούτε τον Σεπτέμβριο του 2021.    
ΣΤ) επίσης είναι γνωστό ότι  επαγγελματικό λύκειο χωρίς εργαστήρια δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης. Η λύση που δόθηκε πέρυσι για συνεργασία με ιδιωτικές επιχειρήσεις ήταν προσωρινή για να ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά 2019-2020 και τίποτα παραπάνω. Μπορείτε να μου πείτε, σε ποιο συνεργείο θα αφήσει ο ιδιοκτήτης τους πελάτες του, για να διδαχτούν 10 - 15 παιδιά ταυτόχρονα τα μαθήματα ειδικότητας? Πρέπει να ξεχωρίσετε την διαδικασία της μάθησης από την πρακτική εξάσκηση. 
Ζ) σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, το κόστος για προσωρινή εγκατάσταση των δυο σχολείων θα πλησιάσει ( μαζί με τα εργαστήρια ) τα 2 εκατ. Ευρώ (ίσως τόσο να κόστιζαν οι παρεμβάσεις για την συντήρηση όλων των ισογείων του συγκροτήματος ) 
Η) οι διαδικασίες για μελέτη νέου κτιρίου και ένταξη αυτής σε κάποιο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα και η υλοποίηση του έργου δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ούτε το 2030. 
Θ) υπάρχει βέβαια και η εκδοχή, όταν θα συζητείτε η μελέτη των νέων κτιρίων,  να μην υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για την ύπαρξη του. Δηλαδή να προωθήσουν τις παρακάτω λύσεις. 
Ι) τα δυο γυμνάσια ενωθούν σε ένα και ιι) το ΕΠΑΛ να έχει ήδη φυλλορροήσει προς τον Πλατανιά (λόγω έλλειψη εργαστηρίων). Οπότε δεν θα υπάρχει ανάγκη για νέο σχολικό κτήριο. 
Αξιότιμοι κύριοι / κυρίες της συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης 
Όπως όλοι γνωρίζουμε πήρατε την απόφαση σας (για απομάκρυνση από το κτίριο – κατεδάφιση και ανέγερση καινούργιου ) μετά την δέσμευση του υφυπουργού παιδείας κ. Διγαλάκη ότι 
ι) ότι τον Φεβρουάριο έως τέλος Μαρτίου 2020 θα έχουν εγκατασταθεί τα προκάτ και θα λειτουργήσουν  τα σχολεία σε πρωινό ωράριο και
 ιι) το κτίριο του ΓΕΛ θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ που τελειώνει το 2021 και του ΕΠΑΛ στο επόμενο που αρχίζει το 2022. 
Σύμφωνα όμως με τα πραγματικά δεδομένα καμία δέσμευση δεν πρόκειται να υλοποιηθεί, οπότε σας καλώ να ξανασυζητήσετε το ζήτημα των λυκείων της πόλης μας.
Για να μην είστε συνυπεύθυνοι 
Α) την κατάργηση – απομάκρυνση  του ΕΠΑΛ από την πόλη της Κισάμου. Ή 
Β) την κατάργηση του ενός γυμνασίου ( τα δυο να γίνουν ένα ).   
Σας προτείνω να σκεφτείτε τις παρακάτω προτάσεις μου 
Α) να επανέλθει το κτιριακό συγκρότημα όπως ήταν. Να αφαιρεθεί το εργοτάξιο και να σταματήσουν οι όποιες αυθαιρεσίες από εκλεγμένους και υπαλλήλους του δήμου. 
Β) να γίνει ΑΜΕΣΑ Δευτεροβάθμιος έλεγχος που να αποδείξει, είτε την ανάγκη της άμεσης κατεδάφισης και επιτάχυνσης των διαδικασιών της μελέτης του νέου κτιρίου, είτε την παρέμβαση για ΑΜΕΣΗ βελτίωση του συνόλου ή μέρους αυτού.
Γ)  να δώσετε ΑΜΕΣΗ λύση για την ασφάλεια των γραφείων και εργαστηρίων του ΕΠΑΛ & ΓΕΛ το χρονικό διάστημα που θα είναι κλειστό, διότι έχουν γίνει προσπάθειες από ανώνυμους και επώνυμους για κλοπή. Πρέπει φυσικά να γνωρίζετε, ότι η οικονομική και αρχειακή αξία όλων αυτών που βρίσκονται στα κτήρια, είναι πολύ μεγάλη. 
Δ) τη σχολική χρονιά 2020 – 2021 και για όσο χρονικό διάστημα δεν θα έχει κατασκευαστεί η μεταλλική κατασκευή, στο μαύρο μόλος, για μετεγκατάσταση των εργαστηρίων, να λειτουργήσουν τα εργαστήρια του σχολικού συγκροτήματος που έχουν χαρακτηριστεί ως επισκευάσιμα (κατηγορία Γ)
Ε) να βρείτε άμεση λύση, σε περίπτωση μετακόμισης των δυο κτιρίων, για την ασφαλή και χωρίς φθορές τακτοποίηση του αρχειακού υλικού των δυο σχολείων και του μηχανολογικού εξοπλισμού των εργαστηρίων του ΕΠΑΛ.  
Αξιότιμοι κύριοι / κυρίες
Απευθύνουμε σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους (συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης ),  διότι ΟΛΟΙ θα βρεθείτε συνυπεύθυνοι με τα αποτελέσματα των αποφάσεων σας.
Πρέπει να απαντήσετε στα δυο παρακάτω ερωτήματα και να πράξετε ανάλογα
1) Εάν το κτιριακό συγκρότημα ανήκε σε εσάς (ήταν κάποιο ξενοδοχείο ή άλλος επαγγελματικός χώρος σας θα το κατεδαφίζατε χωρίς δευτεροβάθμιο έλεγχο ή θα ερευνούσατε τις διαδικασίες και το κοστολόγιο για τη συντήρηση του? 
2) Ποιες ενέργειες πρέπει να κάνετε για να μη σας κατηγορήσουν ότι συμμετείχατε, είτε  στη συγχώνευση των δυο γυμνασίων, είτε στην απομάκρυνση του ΕΠΑΛ από την Κίσαμο ? 
Ψωματάκης Μανόλης 

Δεν υπάρχουν σχόλια: