Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Τρίτη 16 Απριλίου 2019

74.500 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ NATURA ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ

74.500 στρέμματα είναι οι Νατούρες της Επαρχίας Κισάμου...όχι ότι δεν το ξέρουν οι υπεύθυνοι αλλά κάποιοι που άκουσαν την πρόταση του Γιάννη Φωτάκη για δημιουργία ενός ακόμα φορέα διαχείρισης στην Δυτική Κρήτη που να περιλαμβάνει τις Natures μας, κόντεψαν να βγάλουν ..την μπέμπελη. Δεν ξέρω αν εμείς μπορούμε ή δεν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας αυτόν τον φορέα, αλλά σίγουρα τον χρειαζόμαστε μιας και δεν γίνεται ο φορέας της Σαμαριάς να διαχειρίζεται τις τύχες μας και τις ομορφιές μας... Μάλιστα όπως όλοι ξέρουμε οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (Ε.Π.Μ.) αποτελούν εργαλεία για ίδρυση και διαχείριση προστατευόμενων περιοχών...και κάποιοι εκεί στα νότια έφαγαν τα νιάτα τους προσπαθώντας να μας δώσουν να καταλάβουμε ότι χρειάζονται προστασία.
Σήμερα όλοι γνωρίζουμε τα χάλια των περιοχών αυτών και ότι τόσα χρόνια το μόνο που κάνουμε είναι ..να τις ξεζουμίζουμε!!
Όπως βλέπουμε στον χάρτη μετά τον ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων το επόμενο μέρος με προστατευόμενες περιοχές είναι η επαρχία Κισάμου με ...
5.781 εκτάρια Natura σε Ήμερη, Άγρια Γραμβούσα, Ποντικό και Τηγάνι
271 εκτάρια  η νήσος του Λαφονησιού
7.351 εκτάρια σε Έλος, Άγιο Δίκαιο
6874 εκτάρια σε Χρυσοσκαλίτισσα Ελαφονήσι, Κριός και τέλος
8.750 εκτάρια η χερσόνησος Ροδοπού..
Μάλιστα κάποιοι ξεχνούν ότι Κίσαμος είναι όλα αυτά τα παραπάνω και ότι δεν έχουν καμιά σχέση με το Φαράγγι της Σαμαριάς.
Για να δούμε αν μπει στα πλάνα των επόμενων δημάρχων ή απλά θα το προσπεράσουν όπως συμβαίνει χρόνια τώρα...αν εξαιρέσουμε τις πρώτες χρονιές του Κωστή Κουκουράκη σαν δημάρχου Ιναχωρίου;



Δεν υπάρχουν σχόλια: