Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

ΔΡΑΠΑΝΙΑΣ 2019

Άλλη μια βενετσιάνικη έπαυλη με ότι απόμεινε... δυστυχώς τα Βενετσιάνικα μνημεία είναι στα τελευταία τους στην περιοχή μας. 
Για τις Βενετσιάνικες επαύλεις στην περιοχή μας μια έρευνα έχει κάνει η κ. Φατούρου- Ησυχάκη η οποία διασταυρώνοντας ιστορικές πηγές και μετέπειτα εργασίες εξέφρασε την άποψη ότι το κτίριο που βρίσκεται στο Δραπανιά και είναι γνωστό ως βίλα Τρεβιζάν δεν ανήκε στην οικογένεια των Τρεβιζάν. Καταγραφές της εποχής αποκαλύπτουν ότι η οικογένεια αυτή δεν είχε ούτε κρητικό αλλά ούτε βενετσιάνικο τίτλο ευγενείας. Το κτίριο αυτό πιθανόν ανήκε στην οικογένεια Polani ή ίσως στην οικογένεια των Γαβαλάδων. Η άλλη έπαυλη-βίλα στο χωριό Ροδωπού η βίλα Σενεγκιάνα (Villa Senekjana) ανήκε στην οικογένεια των Polani και η Ροτόντα στις Καλάθενες πιθανόν στην οικογένεια των Τζαγκαρόλων αντί για την οικογένεια των Καλλέργηδων.
Και τα τρία αυτά σπίτια είναι σήμερα σε άθλια κατάσταση. Με εξαίρεση το κτίσμα του Ροδωπού στο οποίο έγινε μια υποτυπώδης συντήρηση για να μην καταρρεύσει, η βίλα Trivizan που υπέστη σοβαρές ζημιές με τον σεισμό των Αντικυθήρων καταρρέει, η Ροτόντα είναι σήμερα στάβλος και τρώγλη και ένα μέρος της έπεσε προχθές. 
Κάτι πρέπει να κάνουμε και ελπίζω οτι θα είναι στις άμεσες προτεραιότητες της επόμενης δημοτικής αρχής να βρει μερικά ευρωπαϊκά κονδύλια για την αναστήλωση τέτοιων μνημείων ώστε να μαθαίνουν οι νέοι μας την ιστορία τους αλλά και για να αναπτυχθούν και λίγο τα χωριά μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: