Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

ΑΥΓΟΥΣΤΕ ΜΗΝΑ ΘΕΕ....

Ο Αύγουστος ελούζονταν μες την αστροφεγγιά
Και από τα γένια του έσταζαν  άστρα και γιασεμιά.
Οδ.Ελύτης
Ο Αύγουστος στην πατρίδα μας είναι ο μήνας με το πιο πολύ φως. Ο Ελύτης χαρακτηριστικά  στο «Άξιον Εστί» γράφει για ένα φως ανελέητο. Ο ήλιος ο ηλιάτορας ψήνει την πέτρα και το φεγγάρι δε σε αφήνει να κοιμηθείς τις νύχτες και οι πανσέληνοι που διαλύουν το έρεβος της νύχτας.
Οι αστερισμοί στον ουρανό και ο κοντινός γαλαξίας που πιάνει το μάτι μας  σε κάνουν να στοχάζεσαι και να προσπαθείς να αποκρυπτογραφήσεις την απεραντοσύνη, να ψάχνεις και να αναρωτιέσαι ποια από τα αστέρια είναι  οι δικοί σου που έφυγαν για την αιωνιότητα.
Ο Αύγουστος είναι θάλασσα, είναι ηλιοψημένα κορμιά, είναι φλοίσβος, πατούσες στην αμμουδιά, όστρακα ρόδινα, πολύχρωμα βότσαλα.
Ο Αύγουστος σαν βρεθείς σε τοπίο πέρα από τη θάλασσα είναι ψίθυρος των φύλλων, κελάρυσμα λιγοστού νερού. Σου αναδίδει από τη ρεματιά πνοές, ευωδιάζοντας λυγαριά και σκίνο, χαρουπιά και πικροδάφνη. Πολλά τα τζιτζίκια που στο τέλος σου γίνονται συνήθεια στο αυτί και ξεχνάς πως τραγουδούν. Να το πιπίνι ο μπόμπιρας και το αλογάκι που το λεν της Παναγίας Ερημικά ξωκλήσια, ναοί στο σχήμα του ουρανού, σε περιμένουν. Κουρασμένος διαβάτης να ανοίξεις την πόρτα τους. Θα νιώσεις την οσμή την καθαγιασμένη από το χρόνο. Ταπεινός προσκυνητής εσύ και οι άγιες μορφές θα συνομιλήσετε σιωπηλά. Ανάβεις το  κεράκι σου, το καντήλι το σβηστό, περιμένεις λίγο σβήνεις το κεράκι, κλείνεις την πόρτα και φεύγεις ανάλαφρος.
Ο Αύγουστος είναι επιστροφή, είναι το πέτρινο πεζούλι, είναι οι φίλοι, οι συμμαθητές.
Ένα κρασί στο ποτήρι, είναι ο χορός και το πανηγύρι…..
Στις σύντομες διακοπές μας, στις μικρές μας καλοκαιρινές αποδράσεις, ας προσπαθήσουμε να απεγκλωβιστούμε από την εικονική πραγματικότητα, να ζήσουμε τις παραπάνω φυσικές εικόνες και να τις υπογραμμίσουμε στα μικρά μας παιδιά. Αυτές τις πραγματικές εικόνες που μας δείχνουν τον κόσμο τον μικρό και τον μέγα και που τόσο όμορφα και απέριττα μας τον έδωσε ο ποιητής μας, Οδυσσέας Ελύτης, τόσο που οι εικόνες του καλοκαιριού στον τόπο μας να σε παραπέμπουν στους στίχους του.
Καλές διακοπές.
Ευτυχία Δεσποτάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: