Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ


Σχετικά με την πυρκαγιά στους Οικισμούς Βάθης – Κεφάλι- Σημαντηριανά – Πλοκαμιανά.

  Η επιστολή απευθύνεται στους αρμόδιους και υπεύθυνους σύμφωνα με τον Νόμο δηλ. τον Κ. Δήμαρχο Αντιδήμαρχο της Δημοτικής Ενότητας Ιναχωρίου και τον Υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας.
Ο νέος Δήμος Κισάμου παρέλαβε την 31/12/2010 από τον Πρώην Δήμο Ιναχωρίου ένα Πυροσβεστικό όχημα 4Χ4 και ένα όχημα πυροσβεστικό 2,5 τόνους όπως έχει δηλωθεί στο σχέδιο το οποίο παρουσίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Βουλγαράκης στην σύσκεψη στο Κεφάλι.
Και τα δυο οχήματα παραδόθηκαν πλήρως εξοπλισμένα και λειτουργικά, είναι δε τα οχήματα με τα οποία οι εθελοντές του Πρώην Δήμου Ιναχωρίου είχαν βοηθήσει στην κατάσβεση μεγάλων πυρκαγιών όπως π.χ αυτή του Ανατολικού Σελίνου. 
Το μεγάλο πυροσβεστικό όχημα απείχε δέκα λεπτά!! από τον τόπο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στο κεντρικό δρόμο του χωρίου Βάθη. Η περιοχή όπου εκδηλώθηκε η φωτιά είναι καλλιεργήσιμη με ελαιώνες κήπους κατάφυτη και υπάρχουν και σπίτια ανάμεσα.
Εάν υπήρχε ταχύτατα παρέμβαση, δηλ. τα πρώτα 45 λεπτά αν υπήρχαν σοβαρότατες πιθανότητες η φωτιά να σβήσει πριν πάρει μεγάλες διαστάσεις.
Όπως επί 19 μήνες ουδείς από τους υπευθύνους ασχολήθηκε με όσα η νομοθεσία για τέτοια θέματα επιβάλλει στους Δήμους και δεν επικαιροποίησε κανένα σχεδιασμό όπως ως νέος Δήμος έχει υποχρέωση να κάνει. 
Κανένας από την Δημοτική Αρχή δεν ασχολήθηκε για την εφαρμογή όσων περιγράφονται στα έγγραφα τα οποία ΚΑΘΕ  ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ αποστέλλουν στους Δήμους το Υπουργείο Εσωτερικών και η Πολιτική Προστασία.
Κανένας τους επί 19 μήνες δεν ενδιαφέρθηκε για την εφαρμογή του μνημονίου ενεργειών αντιμετωπίσεις πυρκαγιάς.
Κανείς τους επί 19 μήνες δεν ασχολήθηκε για τον σχεδιασμό και την δράση Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, κανείς από την Δημοτική Αρχή δεν ασχολήθηκε για την άμεση επέμβαση όταν η φωτιά ήταν μικρή και έσβηνε εύκολα.
Γι΄ αυτούς τους λόγους αναγκάστηκαν να ψεύδονται Δημόσια  και ο ένας να λέει ότι το μεγάλο Πυροσβεστικό έχει μεγάλες και σοβαρές ζημίες, ο άλλος να υποστηρίζει ότι τα χρήματα για την  Πολιτική Προστασία τα είχαν πάρει τον Ιούλιο του 2011 και δεκατρείς μήνες μετά δεν τα έχουν αξιοποιήσει, και ο Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας να δηλώνει γραπτά ότι δεν ήξερε τι του  γινόταν.
Δεν χρειαζόταν 13 μήνες για την προμήθεια δυο καινούργιων μπαταριών αφού άφησαν τις προηγούμενες να αχρηστευθούν λόγο ακινησίας επί 19 μήνες, το μεγάλο Πυροσβεστικό δεν κινήθηκε και τα χόρτα γύρω του είχαν σκεπάσει τις ρόδες.
Οι ευθύνες τους είναι τεράστιες και για τον λόγο ότι υπήρχε βαθμός επικινδυνότητας πολύ υψηλός λόγο τον ισχυρών ανέμων και είχαν την υποχρέωση για προληπτικές ενέργειες (ετοιμότητα πυροσβεστικών μέσων, περιπολίες κτλ).
Δεν είχαν μεριμνήσει για την ετοιμότητα των πυροσβεστικών μέσων. 
Δεν είχαν μεριμνήσει για την δημιουργία ετοιμότητα εθελοντικού Πυροσβεστικού κλιμακίου στα πλαίσια του νέου Δήμου.
Δεν έκαναν περιπολίες, δεν έχουν αξιοποιήσει τα χρήματα τα οποία παρά την οικονομική κρίση είχαν αποσταλεί το 2011 και 2012.
Δεν έχουν κάνει ούτε μια συνεδρίαση συντονισμού Δημοτικών και Τοπικών Συμβουλίων  στην αρχή τις αντιπυρικής περιόδου ούτε οιαδήποτε ενεργεία ενημέρωσης του κοινού παρ όλες τις οχλήσεις και επισημάνσεις που είχαν δεχτεί.
Υ.Γ 
Δεν συνηθίζω να γράφω επιστολές και να κατηγορώ οποιοδήποτε αναγκάστηκα επειδή ενοχλήθηκα αφάνταστα από την Πολιτική Δειλία αλλά και την αδιαφορία των Υπευθύνων οι ποιοι προσπαθούν να διώξουν της ευθύνες τους αντί να ζητήσουν συγγνώμη και να προσπαθήσουν να βελτιωθούν.
Όσο αφορά το Δημοτικό Σύμβουλο και Πυροσβέστη Μυλωνάκη Νεκτάριο επί δέκα χρόνια που δήλωσε γραπτώς ότι δεν ήξερε τι του γινόταν τον ενημερώνω ότι ήμουν υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας με την ειδικότητα του Αντιδημάρχου του Πρώην Δήμου Ιναχωρίου.
Τώρα είμαι απλώς Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Έλους και ως απλός Πολίτης χωρίς καμία αρμοδιότητα η εντολή (αφού δεν καταδέχτηκαν ούτε σχετικό τηλεφώνημα να μου κάνουν) ενεργοποίησα με δίκη μου ευθύνη το μεγάλο Πυροσβεστικό βάζοντας δικές μου μπαταρίες, έχοντας αγανακτήσει και απελπιστεί από την αδράνεια και αδιαφορία των υπευθύνων.

             Ευχαριστώ για την φιλοξενία 
                    Σκυλουράκης Γεώργιος 
             Πρώην Αντιδήμαρχος Ιναχωρίου 
           Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας  Έλους 
                         Δήμου Κισάμου 

Δεν υπάρχουν σχόλια: