Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ


Και ο άλλος ύμνος που είναι φυσικά ο πιο γνωστός "Από φλόγες η Κρήτη ζωσμένη" του1898 σε στίχους Γεωργίου Παράσχου και σε μουσική Διονυσίου Λαυράγκα: 
 Από Φλόγες η Κρήτη ζωσμένη, τα βαριά της σίδερα σπά και σαν πρώτα χτυπιέται χτυπά και γοργή κατεβαίνει. Με μεγάλο θεώρατο δόρυ όλη νιάτα πετά και ζωή και σε τόση φωτιά και βοή τρέμουν δάση και όρη. Όπου ρίξει θολή τη ματιά της χίλια όπλα στις ράχες λαλούν και χιλιάδεν πετούν πυροβολούν Τουρκομάχοι μπροστά της. Τιμημένο σπαθί ξεγυμνώνει του Σουλτάνου σπαθί δεν γροικά το βαρύ της το χέρι χτυπά και η μαθιά της λαβώνε. Χτύπα, χτύπα της θάλασσας Σούλι χτύπα κόρη γλυκιά του γιαλού εδώ οι άντρες παλαίουν αλλού ζούν ως γυναίκες ή δούλοι. Απο δώ Σελινιώτες, Λακκιώτες στη φωθιά Απο κεί στη φωθιά Σφακιανοί, Σφακιανοί να βοϊζει παντού μια φωνή σταις σπαθιαίς μας ταις πρώτες. Εδώ που στη φτέρη τ'αηδόνι πλανάται Να στήσωμε ελάτε αδέρφια χορό Και στου ήλιου τα πρώτα διαμάντια Ριχνόμαστε αγνάντια σε Τούρκων σωρό.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

H Κρητική Πολιτεία (1896 – 1913)είχε τo δικό της εθνικό ύμνο σε στίχους του Ιωάννη Πολέμη και μουσική του Διονυσίου Λαυράγκα , είναι αυτός του δημοσιεύματος !

Unknown είπε...

Η μελοποιηση του ύμνου της Κρήτης έγινε απο το Σπυρίδωνα Καισαρη.
Οι στιχοι που λέει ο Ψαραντωνης είναι παραποιημενοι.